Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

L’Audiència ratifica la condemna a Manuel Bustos pel cas Mercuri i l’exalcalde ha d’ingressar a presó abans d’un mes

ACN Sabadell.-L’Audiència Provincial de Barcelona ha ratificat la pena de tres anys de presó imposada a l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos per la seva vinculació en el cas Mercuri. L’exbatlle […]

Agències 16/12/2021

ACN Sabadell.-L’Audiència Provincial de Barcelona ha ratificat la pena de tres anys de presó imposada a l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos per la seva vinculació en el cas Mercuri. L’exbatlle haurà d’ingressar en un centre penitenciari en el termini màxim d’un mes, un cop s’ha denegat la suspensió de la pena que havia sol·licitat la defensa. Es condemna, així, Bustos com autor criminalment responsable de dos delictes de tràfic d’influències i amb la pena de divuit mesos de presó per a cada un un d’ells, a una multa de 400 euros amb cinc dies de responsabilitat personal en cas d’impagament, i a una pena per a cada un dels delictes de vuit anys d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu i de càrrec públic.

La sentència es va emetre al 2019, i a mitjans de 2021 la va ratificar el Tribunal Suprem. No obstant, la defensa va demanar una suspensió que finalment l’Audiència Nacional no ha considerat. En l’escrit es posa de manifest que la fiscalia i la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que actua com a acusació popular, van demanar l’execució de la pena, en el primer cas en considerar que Bustos s’avia beneficiat de la seva condició d’alcalde, i en el segon que l’exbatlle ja havia estat condemnat per una altra peça del mateix cas, i que encara en queden diverses pendents de judici. No obstant, l’Ajuntament de Sabadell, que era acusació particular, no es va pronunciar al respecte. En el text queda reflectit que no hi va haver consens en la Junta de Portaveus celebrada a l’abril per abordar el posicionament unitari per la falta d’entesa entre les formacions que la configuren, i pn PSC, Ciutadans i Podem no consideraven que s’hagués de demanar el compliment íntegre de la pena.Ara l’Audiència considera que les mesures demanades per la defensa no són determinants per evitar l’entrada a presó, concretament que Bustos és pare de tres fills, un dels quals menor, i que un d’ells té una discapacitat. També aporta que les càrregues econòmiques de la família es veurien afectades amb l’entrada a presó, uns arguments que no es consideren excepcionals per rebre un tracte diferent.La defensa, a més, esgrimia que la naturalesa dels fets investigats tenien “escassa gravetat” i que van tenir “caràcter episòdic”, a més de considerar que no es tractava d’un cas de corrupció política perquè es tractava de la retirada d’únicament dues multes. “No podem deixar d’abordar el tema de la prevenció especial en aquest tipus de delictes”, s’apunta en la interlocutòria. Es destaca, paral·lelament, que Bustos va fer un curs de Transparència i Anticorrupció en la Gestió Pública l’any 2017, condició per a suspendre la sentència de la peça centrada en la manipulació de l’elecció d’un càrrec de Montcada i Reixac, i que a més va abonar els imports corresponents a la responsabilitat civil. No obstant, en considerar que no hi ha circumstàncies de tipus excepcional previstes en l’article 80.3 del Codi Penal que justifiquin una suspensió de l’ingrés a presó, es denega la petició de la defensa i es dona un marge d’un mes a partir del 16 de desembre de 2021 per l’ingrés de l’exalcalde en un centre penitenciari. Es dona de termini tres dies, però, perquè les parts puguin interposar un recurs de súplica.L’excap de la Policia Municipal, inhabilitatPel que fa a l’excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, se’l condemna a una pena de tres anys i sis mesos d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu i per a feina o càrrec públic com autor responsable de prevaricació administrativa pel delicte de tràfic d’influències. No obstant, l’absol del delicte de malversació de cabals públics de què se l’acusava.