Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

L’Ajuntament de Barcelona compra 170 habitatges de l’empresa pública Regesa per evitar que acabin en mans privades

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha comprat 170 habitatges públics de lloguer protegit de l’empresa pública Regesa per evitar que acabin en mans privades. Així ho ha anunciat aquest […]

Agències 14/03/2023

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha comprat 170 habitatges públics de lloguer protegit de l’empresa pública Regesa per evitar que acabin en mans privades. Així ho ha anunciat aquest dimarts la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, que ha explicat que es tracta de tres finques ubicades a Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Nou Barris. Martín ha indicat que les tres finques que es compren ara són les darreres que hi ha a la ciutat que són titularitat de Regesa, societat de l’antic Consell Comarcal del Barcelonès i ara en procés de desinversió en mans de l’Àrea Metropolitana. L’operació, segons el consistori, suposa una inversió de 10,7 milions d’euros i és “important” ja que als habitatges els quedaven només entre 15 i 17 anys de protecció pública.

El preu se situa un 17% per sota del valor que tindria la venda dels drets de superfície d’acord amb el preu d’HPO que marca la normativa. L’adquisició directa dels habitatges s’empara normativament en la llei sobre el patrimoni de les administracions públiques, que estableix que es podran acordar operacions de compravenda d’immobles d’aquesta naturalesa quan la part venedora sigui una altra administració o qualsevol entitat pertanyent al sector públic, com és el cas de Regesa.

<strong>Garantia de la protecció dels habitatges</strong>

Amb l’operació es garanteix que quan s’esgotin aquests anys de protecció pública continuïn sent habitatges protegits i no caiguin en mans d’un operador privat que pugui especular amb preus de lloguer més elevats. 

En aquest sentit, Martín ha celebrat que la compra dona “estabilitat i tranquil·litat” a les famílies que hi viuen, més de 300 persones, garantint preus assequibles i activant ajudes al lloguer si és necessari. D’altra banda, la regidora d’Habitatge ha destacat que l’operació permet sumar 170 pisos més al parc públic de la ciutat, que ja ronda els 11.700 habitatges. 

A més a més, ha afegit Martín, la compra impedeix que es repeteixi “una de les pitjors males pràctiques” que s’han fet, que és “la privatització del parc d’habitatge protegit”. I en el cas de Regesa, ha comentat, encara era més greu ja que són habitatge de promoció pública construïts en sòls municipal cedit a la societat per un període de 75 anys.  

La regidora de BComú ha recordat en aquest punt el precedent de l’any 2013. Segons ha relatat, durant el mandat de Xavier Trias va tenir lloc “l’última gran privatització”, quan es van vendre 300 habitatges de Regesa al fons inversor Azora després que l’Ajuntament rebutgés comprar-los. “Avui impedim que això passi i capgirem males polítiques privatizadores d’habitatge protegit”, ha conclòs.

<strong>Segona operació del mandat</strong>

L’adquisició actual de les tres finques de Regesa és la segona operació d’aquestes característiques del segon mandat d’Ada Colau, ja que a finals del 2021 el consistori va comprar ja prop de 200 habitatges de la societat pública amb la mateixa estratègia d’evitar-ne la privatització. Les finques que es compren ara són les darreres de titularitat de Regesa a la ciutat, i només restaran una trentena d’habitatges situats en diferents promocions, que en tractar-se d’habitatge de protecció oficial podrien ser adquirits directament per l’Ajuntament o per qualsevol altra administració.