Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

L’Ajuntament de Barcelona analitzarà els controls i publicitat de les subvencions atorgades des del 2014

ACN Barcelona.-El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat presentar en tres mesos un informe que detalli l’evolució de les subvencions atorgades pel consistori des del 2014, diferenciant entre les […]

Agències 26/03/2021

ACN Barcelona.-El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat presentar en tres mesos un informe que detalli l’evolució de les subvencions atorgades pel consistori des del 2014, diferenciant entre les atorgades per concurs, nominatives i directes. També s’haurà d’informar sobre els controls i la publicitat de cada tipus de subvenció, i presentar un pla estratègic de subvencions que incorpori possibles millores tècniques, jurídiques i de transparència en el sistema d’atorgament. L’informe es farà arran de la investigació per part de la fiscalia de certes subvencions municipals atorgades a entitats socials vinculades a l’alcaldessa, Ada Colau, abans d’assumir el seu càrrec, com la PAH o l’Observatori DESC.

El PP havia proposat que es presentés una auditoria externa en un mes amb un estudi econòmic, financer i legal de les ajudes atorgades des del 2015, però finalment s’ha transaccionat una modificació que ha estat aprovada pel ple amb l’abstenció de JxCat, que considera que s’ha “desvirtuat” la proposta inicial. “Els canvis són rellevants negativament, no ens agraden”, ha dit el regidor Ferran Mascarell. El regidor Josep Bou ha criticat “l’ús i abús” de subvencions directes amb criteris “partidistes i ideològics”. Segons ell, les subvencions directes haurien de ser excepcionals, justificades i concedides per interès públic o humanitari. Així, ha denunciat que les subvencions directes hagin passat de 46,5 a 77 milions d’euros del 2015 al 2020. També ha dit que fins i tot l’interventor municipal ha posat objeccions a algunes d’aquestes subvencions, algunes de les quals es renoven anualment.El regidor de Cs Paco Sierra ha criticat que durant el debat d’aquest punt l’alcaldessa, Ada Colau, s’hagi absentat del saló de plens, quan és una matèria que l’afecta personalment. El regidor d’ERC Jordi Castellana ha dit que els controls no poden ser només formals, sinó també sobre el fons, i ha recordat que els controls formals no han detectat cap dels grans casos de corrupció a l’estat. “Hi ha molt marge per millorar la transparència”, ha afegit.La regidora socialista Montserrat Ballarín ha defensat que el govern municipal té voluntat d’augmentar la transparència i s’han reduït les subvencions directes.