Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 15 de octubre del 2024
Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 15 de octubre del 2024

La UAB reclama que la inversió a les universitats públiques arribi a l’1% per donar resposta a les necessitats socials

|

- Publicitat -

ACN Cerdanyola del Vallès – El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, reclama que les universitats públiques disposis d’un pla d’inversions equivalents a l’1% del PIB. Lafuente, que aquest mateix dimecres s’ha reunit amb la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, assegura que estan en sintonia amb el Govern per aconseguir aquesta xifra, que quedaria encara lluny, però, de l’1,3% aproximat de l’OCDE. La UAB dedicarà enguany el curs acadèmic a la lluita per reduir l’ús de combustibles fòssils, amb l’objectiu d’arribar al 2030 a l’emissió zero al campus vallesà. En referència als casos d’assetjament per part de docents, Lafuente assegura que han treballat internament per millorar els procediments de detecció i actuació.

Lafuente assegura que el sistema universitari públic ha de donar resposta a les necessitats de la societat per poder ser “motor de canvi social”. En aquest sentit, destaca que actualment aquesta aportació suposa entre un 0,5% i un 0,6% del PIB, motiu pel qual han de poder apropar-se als nivells de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), d’entre l’1,20% i l’1,30%.

Publicitat

“Pensem que podria ser la direcció correcta arribar a un 1% del PIB en inversió en el sistema universitari, en investigació, en docència i en formació”, ha expressat Lafuente, que assegura que l’executiu català està en sintonia amb la petició del món universitari, i que ja ho han compartit tant amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i també amb la consellera de recerca i Universitats, Núria Montserrat, amb qui s’ha reunit aquest mateix dimecres. “Haurem de veure com es reflecteix en els pressupostos”, ha afegit.

Enguany, la UAB oferirà 109 graus, 143 màsters oficials, 68 programes de doctorat, 99 màsters propis i 324 diplomatures i cursos de postgrau. Lafuente destaca que de cara al futur planteja la importància d’obrir a la formació més enllà de la comunitat universitària a través d’una oferta de microcredencial.

“Poden ser de fins a 15 crèdits, que puguin ser apilables, de manera que una persona que fa diferents formacions pugui tenir un petit diploma o una formació reconeguda per les empreses de la universitat”, assenyala. Això permetrà que davant d’una necessitat concreta o davant d’un canvi tecnològic, una persona es pugui formar en àmbits específics i adaptar-se als possibles canvis que es pugui trobar al llarg de la seva etapa laboral.

“Això no estem dirigint-ho únicament i exclusivament a persones graduades per la universitat, sinó a tot el públic, de manera que nosaltres puguem fer-li una formació específica que li pugui interessar”, afegeix el rector de la UAB. Això permetria, a més, obrir noves portes i ampliar horitzons: “Pot acabar convertint-se en un expert i fins i tot estudiar un grau universitari”.

<strong>Casos d’assetjament a la universitat</strong>

Lafuente també ha abordat els casos d’assetjament per part de professors que van sortir a la llum l’any passat, i que la universitat combat des de fa temps, ha assegurat. “Aquest any no hi ha hagut cap cas que ens hagi arribat, però en qualsevol cas hem continuat treballant”, ha detallat.

“Teníem una sèrie de professors sancionats, hi ha un d’aquests docents que ja ha tornat i un altre que ho està a punt de fer, i hem estat treballant internament per aconseguir millorar tots els procediments”, ha destacat el rector. Amb tot, recorda que totes les actuacions que ha fet el centre han rebut l’aval de la Justícia: “El jutjat ens ha donat la raó en què totes les accions que havíem fet des de la universitat estaven d’acord amb la llei”, ha puntualitzat.

<strong>Combat al canvi climàtic</strong>

Enguany la UAB dedica l’any al combat al canvi climàtic, impulsant la reducció de l’ús de combustibles fòssils. De fet, en el seu full de ruta estableix per aquest 2024 una reducció del consum d’aigua o energia, o eliminar l’ús de gas de manera definitiva al 2030, substituint-lo per l’ús d’energia d’origen verd.

“Totes les accions que farem durant l’any van dirigides a reduir l’impacte sobre el clima, sobre la societat i la reducció de combustibles fòssils”, ha afegit Lafuente. En aquest sentit, treballen en la substitució de les calderes de gas per les de biomassa o l’ús de geotecnologia per climatitzar edificis, entre d’altres.

El proper 14 d’octubre el centre celebrarà l’acte institucional d’inauguració del curs acadèmic, en aquesta ocasió amb una lliçó magistral a càrrec de Kevin Anderson, professor de canvi climàtic i energètic del Tyndall Center a l’Escola d’Enginyeria de la Universitat de Manchester (Regne Unit).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió