Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

La Nau Central del recinte de Fabra i Coats completarà la seva rehabilitació en un termini de dos anys

ACN Barcelona.-Les obres per rehabilitar la Nau Central de la Fabra i Coats s’iniciaran a la tardor i tenen un termini d’execució de gairebé 2 anys. Amb aquesta intervenció, el […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Barcelona.-Les obres per rehabilitar la Nau Central de la Fabra i Coats s’iniciaran a la tardor i tenen un termini d’execució de gairebé 2 anys. Amb aquesta intervenció, el recinte completarà la tercera fase de la reforma iniciada el 2010. Com han explicat els arquitectes significarà finalitzar la Fàbrica de Creació i del Centre d’Art Contemporani i adequar l’edifici que ha d’acollir l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu. L’execució d’aquesta fase té un pressupost de 12,9 milions i el cost aproximat per finalitzar la reforma de tots els espais del recinte serà de 21,6 milions. Després arrencarà la redacció dels projectes per rehabilitardel conjunt de maquinària i instal·lacions de la sala de calderes i el Centre d’interpretació del Treball.

El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha destacat que es fa “un salt important en un espai emblemàtic” com la Fabra i Coats, que ho és des del punt de vista de “la memòria històrica, del passat industrial de la ciutat i de com un lloc tan important està plenament vinculat a Sant Andreu”. Subirats ha explicat que començaran ara les obres del que serà el Centre d’Art Contemporani, que seguirà la seva activitat, i que l’Escola de Música ocuparà l’espai que ara ocupa el Centre. “Hi haurà una moguda d’espais que és necessari fer-ho”.Francesc Bacardit, arquitecte de l’obra juntament a Manuel Ruisánchez, ha explicat que han treballat amb criteris industrials a favor de la fàbrica. “Quan inicies un projecte ho confrontes amb la realitat existent i hem treballat sempre a favor de la fàbrica i la fàbrica ha treballat a favor nostre”. Segons Bacardit, durant aquests anys han estat uns “arquitectes de capçalera. Hem fet cinc intervencions diferents i hem vingut milers de vegades per parlar amb la gent d’aquí i és casi com un fill nostre”, ha admès. L’edifici L es troba actualment rehabilitat en un 70%, restant per adequar l’Ala Nord, la junta entre aquesta i la Sala de Calderes, l’escala exterior adossada a la façana de ponent de l’Ala Nord, la Torre 1 de la façana sud i la Zona Oest de la Nau Central. El projecte i obra de la Fàbrica de Creació dels arquitectes M. Ruisánchez i F. Bacardit va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme l’any 2012. Actualment la Nau Central allotja el Centre d’Art Contemporani i la Fàbrica de Creació. El primer s’ubica a la planta baixa i a les tres plantes superiors de la Zona Est, i la segona a les plantes superiors de la Zona Central. A més, la Zona Central de la nau està destinada en planta baixa a espais de pública concurrència amb sales polivalents.Distribució final En aquest context, l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu s’ubicarà a les plantes primera i segona de l’Ala Nord, on se situaran els espais de suport a l’activitat acadèmica, i a la tercera planta la Sala Blanca, espai dedicat a audicions. A les plantes primera, segona i tercera de la Zona Est s’ubicaran les aules. La Fàbrica de Creació mantindrà la seva ubicació a la planta baixa, primera, segona i tercera de la Zona Central, i el Centre d’Art Contemporani es traslladarà a la planta baixa, primera, segona i tercera de la Zona Oest, i l’espai d’administració, a la planta tercera de la Zona Oest.La intervenció manté les directrius de l’anterior reforma realitzada l’any 2010 i el projecte inclou, a més de la modificació funcional i de l’adequació dels espais, el condicionament de l’edifici als nous requisits climàtics, tèrmics, acústics i d’instal·lacions i sostenibilitat. També es completarà la intervenció sobre les fusteries de la façana, amb l’objectiu de millorar l’aïllament tant acústic com tèrmic de l’edifici.Ara faltarà implementar la quarta i definitiva intervenció que suposarà la finalització total de les obres d’adequació del recinte i que comportarà d’una banda la reurbanització de l’espai interior del recinte i, d’una altra, la finalització dels espais que acullen el Centre d’Interpretació del Treball, ubicat a la Nau F.Cost total El cost total aproximat per finalitzar la reforma dels espais del recinte serà de 21,6 milions, als quals s’han d’afegir els 10,3 que es preveu que costarà la nova reurbanització del recinte i que fan un total de 31,9 milions d’euros. Els 21,6 milions destinats a la finalització de la rehabilitació dels edificis són aportats gairebé a parts iguals per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona: 12,9 milions corresponen a la reforma actual i la resta, 8,7, es destinaran a la finalització del Centre d’Interpretació del Treball, la Sala de Calderes i l’adequació de l’Espai Bota. La data prevista de finalització global se situa en el proper mandat.