Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

La gelada que s’ha registrat la darrera nit posa en alerta els productors de fruita dolça lleidatans

ACN Lleida.-Els productors de fruita dolça estan en alerta després de la gelada d’aquesta matinada que ha afectat de forma generalitzada el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i zones […]

Avatar
Agències 27/03/2020

ACN Lleida.-Els productors de fruita dolça estan en alerta després de la gelada d’aquesta matinada que ha afectat de forma generalitzada el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i zones de l’Urgell i les Garrigues, segons el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué. En el cas de l’Horta de Lleida, la temperatura ha començat a caure de manera important a partir de dos quarts de dues de la nit i ha anat disminuït d’una forma sostinguda fins passades les cinc del matí. Durant aquest interval, la temperatura ha oscil·lat entre -1,5 i -2,5 graus, de mitjana, arribant a puntes de -3 graus en zones més profundes. Roqué assenyala que caldrà esperar a les pròximes hores per avaluar l’afectació i adverteix del perill que suposaria si torna a gelar els pròxims dies.

(En aquesta actualització s’afegeixen les primeres estimacions sobre l’afectació de la gelada que ha fet Asaja Lleida)Les plantacions de fruita segons les espècies estan en diferents fases de l’estadi fenològic. Així, les pomeres es troben majoritàriament amb la primera flor oberta del pom, les pereres estan en inici de caiguda de pètals, la fruita de pinyol està bàsicament en l’estadi de fruit quallat, mentre cirerers i albercocs es troben en l’inici de la fase de creixement del fruit. Per tant, “tota la fruita dolça està en un moment molt sensible a les temperatures per sota de zero”, remarquen des d’Asaja Lleida. Roqué remarca que les gelades de primavera, també anomenades gelades tardanes, juntament amb les pedregades estiuenques les responsables del major percentatge de pèrdues degudes a la climatologia que pateix l’agricultura, fonamentalment les plantacions de fruiters.Tot i que encara és aviat per poder valorar la superfície i el grau d’afectació, segons l’organització agrària, cal preveure, per les característiques de la glaçada que haurà afectat en la majoria de la zona fruitera amb temperatures molt similars i per sota dels -2 graus, “una gran incidència tant en hectàrees afectades com en percentatge d’afectació de les parcel·les”. Cal tenir en compte, però, que algunes explotacions disposen de sistemes antigelada que es posen en marxa quan cau la temperatura, creant una pel·lícula de gel damunt dels arbres que impedeix que morin les flors.Però el que realment preocupa als productors és que la gelada pugui repetir-se durant els pròxims dies, ja que això si que podria malmetre una part de la producció d’enguany de fruita dolça. Malgrat això, des d’Asaja Lleida volen llençar un missatge de tranquil·litat per garantir als consumidors que “de fruita de Lleida, n’hi haurà”.Aquest contratemps se suma a la preocupació amb què els productors de fruita dolça afronten l’inici de la campanya agrària davant les dificultats que preveuen per cobrir la mà d’obra necessària com a conseqüència de la crisi generada pel coronavirus. En aquest sentit, el subdelegat del govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, ha convocat per dimarts la reunió de la Comissió agrària provincial de Lleida, que se celebrarà de forma telemàtica, per analitzar aquestes i altres problemàtiques que afecten el sector.