Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

La CUP denuncia que les mesures del govern espanyol contra la covid-19 són “insuficients”

ACN Barcelona.-La CUP ha denunciat que les mesures del govern espanyol contra la covid-19 són “insuficients” i arriben tard, tot i que admeten que n’hi ha algunes que celebren. La […]

Avatar
Agències 31/03/2020

ACN Barcelona.-La CUP ha denunciat que les mesures del govern espanyol contra la covid-19 són “insuficients” i arriben tard, tot i que admeten que n’hi ha algunes que celebren. La diputada al Congrés, Mireia Vehí, ha lamentat que “no s’estan tocant privilegis”. A tall d’exemple, ha lamentat que les polítiques impulsades en habitatge i en l’àmbit laboral –com en el cas dels autònoms- es fa en una lògica “d’endeutament”. “No té cap sentit, és seguir condemnant les famílies i el teixit productiu a un endeutament i empobriment”, ha insistit en una roda de premsa telemàtica. També s’ha queixat perquè no s’estigui pensant en una renda bàsica. Vehí ha apuntat que la Generalitat “està més a l’esquerra” en les demandes que l’executiu de PSOE i Podem.

Els cupaires celebren la suspensió de desnonaments per impagament de lloguer i la moratòria d’hipoteques, o la prohibició de talls de subministraments, però desaproven els microcrèdits per pagar el lloguer o fer-ho en pròrroga, quan fan referència a grans tenidors. De fet, critiquen que el paquet de mesures anunciat “no toca la gent que viu de la renda”. Aquesta és una mesura que Vehí creu que funcionaria perquè “sortiria gratis a l’Estat i descarregaria les responsabilitats de les famílies”. “Quan parlem de crèdits a interès zero, contribuïm a l’economia del deute”, ha avisat Vehí, que diu que això significa només “tirar pilotes endavant”, a més de posar la ciutadania a escollir “entre desobediència, amb una vaga de lloguers, o endeutar-se”.En matèria laboral, els anticapitalistes també celebren que els acomiadaments “ja no siguin procedents”, però consideren que “haurien de ser nuls”. També es queixen que el subsidi de treballadores domèstiques exclou unes 200.000 persones, i que un ajornament de quota per als autònoms tampoc garanteix res. “Si una mateixa família té un deute de lloguer i un deute d’autònoms, no té cap sentit”, ha afegit la diputada. Tampoc veuen amb bons ulls les condicions del permís laboral retribuïble: “Es pot entendre per a un forn de barri, però no per a Amazon o Nike”, ha exemplificat.D’altra banda, la diputada veu “obscè” que no s’hagi aclarit si “la sanitat privada podrà passar factura sobre l’erari públic”. Finalment, ha criticat que no s’hagi fet cap passa per una renda bàsica, un ajut que la CUP veu “imprescindible”: “Sortirem de casa i tindrem un país trencat per la crisi”, ha alertat. També ha criticat que la UE pretengui injectar liquiditat amb contraprestacions i ha reclamat que no faci “negoci de la vida de la gent” i emeti “diners sense deutes”.Finalment, la CUP ha fet notar que ni en situació de pandèmia s’ha tombat la reforma laboral, ni s’han suspès els lloguers o s’han controlat els preus de mercat, o s’ha exigit a la banca “que torni els diners”. Per tot plegat, resumeixen que la Generalitat, amb JxCat i ERC al capdavant, estan “més a l’esquerra en les demandes que fan i que el govern espanyol “va implementant a poc a poc”. “Tenim diferències amb la Generalitat, però almenys es posa al servei del sentit comú”, ha resumit.