Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Inauguren el monòlit que recorda la victòria de les tropes aliades enfront de les borbòniques a Almenar el 1710

ACN Almenar – Almenar (Segrià) ha inaugurat aquest diumenge un monòlit dedicat a la victòria de les tropes aliades enfront de les borbòniques que va tenir lloc al municipi el […]

Agències 12/03/2023

ACN Almenar – Almenar (Segrià) ha inaugurat aquest diumenge un monòlit dedicat a la victòria de les tropes aliades enfront de les borbòniques que va tenir lloc al municipi el 1710 durant la Guerra de Successió. En concret, el monument s’ha descobert a la plaça Sant Roc amb un acte que ha aplegat diferents autoritats de la demarcació, associacions culturals i de recreació històrica així com veïns. En la seva intervenció, l’alcaldessa, Maria Teresa Malla, ha insistit en la importància de recuperar espais històrics que “ajudin a entendre” la història i present dels pobles per saber “qui som i d’on venim”.

La jornada ha servit per divulgar diferents factors de la Batalla d’Almenar, que es va lliurar el 27 de juliol de 1710 i en la qual les tropes del rei Carles III van vèncer les de Felip V. L’Associació Cultural Miquelets de Catalunya ha participat també amb una interpretació musical i una Salva d’honor. Es tracta d’una associació té per objectiu fer reviure mitjançant grups de recreació històrica, els soldats, milicians i civils que des de l’any 1704 fins al 1714  “van defensar les constitucions, frets, llibertats i les institucions dels catalans”. 

L’acte ha comptat amb les intervencions també del vicepresident de la Diputació de Lleida, Ferran Accensi, de l’alcaldessa d’Almenar, Teresa Malla; el catedràtic del Departament de Didàctiques Aplicades de la Universitat de Barcelona, Xavier Hernández, i el director dels ST de Justícia, Dret i Memòria a Lleida, Robert Cabasés, a més de l’assistència del director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, i l’alcalde d’Alguaire, Antoni Perea, entre d’altres.