Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Fiscalia de Medi Ambient alerta de les conseqüències penals d’abandonar gossos adoptats quan acabi l’estat d’alarma

ACN Madrid .-La fiscalia de Medi Ambient ha dictat un ofici on alerta als propietaris de gossos adoptat durant l’estat d’alarma de les conseqüències penals d’abandonar els animals un cop […]

Avatar
Agències 30/03/2020

ACN Madrid .-La fiscalia de Medi Ambient ha dictat un ofici on alerta als propietaris de gossos adoptat durant l’estat d’alarma de les conseqüències penals d’abandonar els animals un cop s’aixequin les restriccions de confinament decretades. El fiscal, Antonio Vercher, ha tramès als delegats de Medi Ambient i Urbanisme de les fiscalies provincials l’escrit on relata que han tingut coneixement que recentment s’ha produït un important nombre d’adopcions i acollides i que alguns centres han reconegut que han entregat la totalitat dels animals que tenien, especialment gossos, en la fase inicial del procés que ha desembocat en la declaració de l’estat d’alarma.

També que se’n continuen fent per via telemàtica i que, per tant, el procés continua. En aquest sentit, remarca que es desconeix si les adaptacions es deuen a interessos “realment honestos” o són “simplement plantejaments espuris i destinats a tenir una excusa, per part dels titulars, per poder sortir al carrer”. En aquest sentit, detalla que “és previsible” que un cop s’aixequin les restriccions es comencin a produir abandonaments i recorda que l’abandonament d’animals, “en condicions en què pugui perillar la seva vida i integritat”, constitueix un delicte tipificat al Codi Penal. Per això, ordena que no només “es procedeixi penalment per restablir l’ordre jurídic alterat quan aquests abandonaments es produeixin”, sinó que es comuniqui l’ofici a les entitats públiques i provades amb competències perquè informin a la Fiscalia dels fets. La gestió dels residus durant la pandèmia En un altre ofici, la fiscalia també recorda que el Ministeri de Sanitat ha dictat una ordre sobre la gestió de residus durant la crisi sanitària del coronavirus. En aquest sentit i tenint en compte “els perills que comporta” el virus i les conseqüències que pot tenir per al medi ambient i la salut de les persones, ordena que es facin arribar les instruccions a les autoritats policials de cada província per tal que vetllin per “correcte seguiment” de l’ordre. I que es comuniqui a la Unitat de Medi Ambient de la Fiscalia General de l’Estat “l’apertura d’investigacions en línia” amb l’objectiu “de quantificar el problema i disposar d’informació al respecte”.