Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Felip VI estén la mà a Andorra per col·laborar en la recuperació del sector turístic, tocat arran de la covid-19

ACN Andorra la Vella.-El rei d’Espanya ha mostrat una actitud de mà estesa amb Andorra de cara a la recuperació del sector turístic, un dels puntals econòmics que s’ha vist […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Andorra la Vella.-El rei d’Espanya ha mostrat una actitud de mà estesa amb Andorra de cara a la recuperació del sector turístic, un dels puntals econòmics que s’ha vist afectat arran de la covid-19. Felip VI ha dit que són coneixedors de la “dificultat” que suposa pel Principat haver tingut una temporada d’hivern amb menys esquiadors i ha volgut expressar-li tant la seva comprensió com la “voluntat de col·laboració mútua” que ja funciona en d’altres àmbits. Al discurs, en el marc d’un sopar que forma part de la seva primera visita oficial al país, també ha destacat la tasca d’acompanyament que fa l’estat espanyol de cara a la diversificació de l’economia andorrana, a més de la que té a veure amb les negociacions per assolir un acord d’associació amb la UE.

El monarca ha volgut expressar el seu condol als familiars de les víctimes de la covid-19 i ha fet referència a la importància que té el turisme en els models econòmics de tots dos territoris. Per aquest motiu, ha mostrat la seva predisposició a col·laborar conjuntament com, ha dit, s’està fent des de l’inici de la pandèmia en termes sanitaris. De fet, des del Principat s’ha demanat en diverses ocasions poder-se assimilar amb Catalunya en termes de mobilitat –ara només ho està amb la comarca de l’Alt Urgell-, per tal de facilitar l’arribada de visitants al Principat i la sortida dels seus residents cap a aquesta zona. Felip VI ha ressaltat les relacions bilaterals que existeixen entre l’Estat i Andorra en tots els àmbits i ha dit que la visita ajuda a enfortir aquesta voluntat de “cooperació”. També ha volgut reconèixer la tasca duta a terme pel Principat en l’organització de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, que es durà a terme el pròxim 21 d’abril sota el lema “Innovació per al desenvolupament sostenible. Objectiu 2030. Iberoamèrica davant el repte del coronavirus”.El Rei també ha posat en valor el paper d’Andorra com a “pol generador d’activitat econòmica” dins l’àmbit pirinenc i ha dit que aquest és clau per evitar la despoblació d’aquests territoris de muntanya. A més, també ha posat com a exemple de cooperació la candidatura de Patrimoni Mundial de la Unesco sobre els testimonis materials de la construcció del coprincipat d’Andorra, entre els quals hi ha la catedral de la Seu d’Urgell, el Castell de Foix (França) i la Casa de la Vall i deu monuments més del Principat.Per la seva banda, l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal d’Andorra, Joan-Enric Vives, també ha destacat les relacions de “bon veïnatge” i “cooperació” amb l’Estat i ha agraït l’acompanyament que està fent Espanya en les negociacions de l’acord d’associació amb la UE. A més, ha ressaltat l’esforç que està duent a terme el país per obrir la seva economia a l’exterior. Finalment, ha volgut reconèixer la figura del poeta segarrenc Joan Margarit, mort el mes passat, posant èmfasi en el fet que el monarca espanyol li va lliurar personalment el Premi Cervantes l’any 2019.