Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Facua i Adicae denuncia que els bancs intenten eludir la moratòria en el pagament de les hipoteques

ACN Barcelona.-Facua i Adicae han denunciat que els bancs intenten eludir l’aplicació de la moratòria en el pagament de les hipoteques. En un comunicat, Facua exposa que després de fer […]

Avatar
Agències 30/03/2020

ACN Barcelona.-Facua i Adicae han denunciat que els bancs intenten eludir l’aplicació de la moratòria en el pagament de les hipoteques. En un comunicat, Facua exposa que després de fer seguiment a 17 bancs, en nou (Santander, Caixabank, Bankinter, Cajasur, Kutxabank, Abanca, Liberbank, Ibercaja i Bankia) s’exigeix complir els quatre supòsits de vulnerabilitat econòmica inclosos en el reial decret llei 8/2020 de 17 de març, mentre que en el BBVA “es limita” a mostrar la norma i en altres (Banc Sabadell, Caja Rural, Unicaja i Cajamar) no deixa clar si han de complir un o tots els supòsits. ING, Evo i Openbank encara no han ofert informació. Adicae, per la seva banda, ha acusat la banca de “posar en risc” l’eficàcia de la moratòria hipotecària.

Facua ha demanat al govern espanyol que la declaració responsable que han de presentar els usuaris per accedir a la moratòria sigui suficient, ja que en ple estat d’alarma per a molts d’ells resulta impossible accedir a la documentació que han d’aportar als bancs. En el cas d’Adicae, ha detectat en 7 dels 11 grans grups bancaris (Bankia, Caixabank, Banc Santander, Bankinter, Abanca, Liberbank i Kutxabank) l’exigència de complir tots els supòsits de vulnerabilitat econòmica i considera que les entitats fan una interpretació “interessada i ultrarestictiva” de la moratòria. Per aquest motiu, ha exigit al Ministeri d’Economia, al Banc d’Espanya i al Ministeri de Sanitat com a autoritat competent delegada en l’estat d’alarma “una intervenció ferma per fer valer la moratòria acordada i evitar la seva ineficàcia”.A més, sobre Bankia i Caixabank diu que la mesura de “suposades moratòries ampliades” és “pur i dur màrqueting enganyós” i un “intent de rentar la imatge”, ja que per exemple no concreten com ho faran o bé que s’analitzarà cas per cas.El passat 17 de març, el govern espanyol va impulsar una moratòria en el pagament d’hipoteques de les persones que haguessin reduït els seus ingressos o estiguessin en situació d’atur per la declaració de l’estat d’alarma derivada de la crisi del coronavirus.