Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

ERC rebutja el projecte de línia elèctrica aèria de molta alta tensió Valmuel-Begues

ACN Barcelona.-ERC s’oposa al projecte de creació de línies aèries elèctriques de molta alta tensió MAT Valmuel-Begues. En un comunicat, el partit argumenta que representa un model de producció i […]

Avatar
Agències 08/09/2021

ACN Barcelona.-ERC s’oposa al projecte de creació de línies aèries elèctriques de molta alta tensió MAT Valmuel-Begues. En un comunicat, el partit argumenta que representa un model de producció i distribució d’energia de grans oligopolis que dona continuïtat a l’estructura del mercat elèctric i les “disfuncions” que genera en el cost de l’energia. La MAT té una longitud de 180 quilòmetres a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Penedès i travessa 8 comarques més, de Batea a Begues. En els municipis afectats, ERC ha presentat una moció per exigir al govern espanyol la retirada de la MAT i la creació d’una estratègia sobre energies renovables per establir un acord entre territoris i agents afectats per protegir les zones d’alt valor agrícola i forestal.

“No compartim aquest projecte que s’allunya dels centres de consum, generant emissions i un gran impacte paisatgístic”, apunta el comunicat d’aquest dimecres. La Mat Valmuel-Begues, impulsada pel grup empresarial Forstalia, representa un projecte de titularitat privada i d’ús exclusiu del seu promotor.L’objectiu és transportar energia produïda de l’Aragó fins a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquest projecte, segons els republicans, no dona resposta als reptes globals contra el canvi climàtic ni els principis que promou l’Agenda 2030, una prioritat “cabdal” en aquest moment de màxima emergència.Davant la proliferació de propostes de nous projectes MAT que afecten molts punts del territori, consideren que cal prioritzar l’ús d’espais antropitzats. A més, segons ERC, totes les propostes que té el ministeri sobre la taula són privades, fet que preocupa especialment, ja que obre la porta a un escenari de competència entre grups privats que pot acabar amb un impacte molt elevat pel territori, amb multitud de línies de diferent titularitat per connectar els mateixos àmbits.Els grups parlamentaris d’ERC, Junts, En Comú Podem i CUP han registrat una petició de compareixença de diferents entitats i persones implicades a la Comissió d’Acció Climàtica per recollir-ne les valoracions de l’impacte del projecte de la MAT Valmuel-Begues.Per altra banda, la Diputació de Tarragona, els consells comarcals de l’Alt Camp, l’Alt Penedès, el Baix Camp, el Baix Penedès, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, i els alcaldes dels 42 municipis afectats han presentat conjuntament dues al·legacions aquesta setmana, a les quals Esquerra hi dona suport.Amb aquestes iniciatives públiques, el partit d’Oriol Junqueras vol defensar un model d’energia distribuïda, democratitzada, lliure d’oligopolis, propera a les àrees de consum i amb preus justos. Un model que eviti la concentració de producció en determinats territoris que arriben a produir un elevat impacte acumulatiu i generen un important cost en el transport.