Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

ERC presenta una proposta al Senat perquè els ajuntaments puguin destinar superàvit a la lluita contra la covid-19

ACN Barcelona.-ERC ha presentat aquest dimecres una Proposició de Llei al Senat per tal que els ajuntaments sanejats puguin destinar el superàvit a la lluita contra el coronavirus i els […]

Avatar
Agències 01/04/2020

ACN Barcelona.-ERC ha presentat aquest dimecres una Proposició de Llei al Senat per tal que els ajuntaments sanejats puguin destinar el superàvit a la lluita contra el coronavirus i els seus efectes. La iniciativa impulsada a la cambra alta insta a modificar la Llei Orgànica 2/2012 del 27 d’abril d’Estabilitat Pressupostària perquè la regla de despesa no sigui aplicable als ajuntaments amb superàvit i puguin disposar d’aquests recursos “sense condicions”. Segons els republicans, en aplicació dels actuals decrets estatals, els ajuntaments només poden disposar d’uns 300 MEUR dels prop de 6.000 que tenen de superàvit.

Al passat ple del 25 de març, el portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ja va defensar la necessitat de modificar aquesta llei per tal de fer front a l’actual crisi sanitària. D’acord amb la normativa actual, només “una petita part” dels diners dels superàvits queda disponible per executar inversions financeres sostenibles.Després de la crisi econòmica iniciada l’any 2008, l’estat espanyol va modificar l’article 135 de la seva Constitució per posar per davant el pagament del deute a qualsevol altra necessitat. I després es va aprovar la llei d’estabilitat pressupostària, coneguda com la Llei Montoro. Els republicans critiquen la incapacitat d’aquesta norma per “donar resposta i autonomia” a les administracions que han aconseguit recuperar els seus comptes.Per aquest motiu ERC ha presentat una modificació de la llei que permeti als ajuntaments generar dèficit en exercicis pressupostaris en què s’hagin donat situacions extraordinàries, com és el cas de l’actual emergència sanitària, catàstrofes naturals, etc. També que els ingressos addicionals als previstos no s’hagin de destinar a reduir deute, i que les comunitats autònomes quedin excloses temporalment del compliment de la regla de la despesa en els exercicis pressupostaris del 2020 i del 2021.