Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Els ministres de finances de la UE insten a la Comissió a tancar el text legislatiu sobre normes fiscals aquest 2023

ACN Brussel·les – Els ministres de finances de la Unió Europea -l’Ecofin- han instat a la Comissió Europea a presentar un text legislatiu al llarg d’aquest 2023 sobre les normes […]

Agències 14/03/2023

ACN Brussel·les – Els ministres de finances de la Unió Europea -l’Ecofin- han instat a la Comissió Europea a presentar un text legislatiu al llarg d’aquest 2023 sobre les normes fiscals de cara els pròxims exercicis. En un comunicat conjunt publicat aquest dimarts, els vint-i-set dirigents han subratllat la importància que es concreti una estratègia comuna per assegurar una coordinació “efectiva” entre els estats membres i fer front als desequilibris macrofinancers, així com garantir un creixement econòmic sostenible. En aquest sentit, la vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, ha apuntat que veu aquesta qüestió com a “prioritària” perquè els diferents estats gaudeixi d’un marc de regles “adequat a la realitat actual”.

“Ens interessa tenir un marc de regles fiscals que ens proporcioni uns camins que siguin compatibles amb les inversions necessàries en l’àmbit de l’economia verda i digital, així com el creixement econòmic i la creació d’ocupació”, ha afegit.

Sobre el comunicat conjunt de l’Ecofin, a més, Calviño ha volgut posar en valor el compromís pactat amb la Comissió Europea que “es mantindrà un diàleg constant per abordar aquelles qüestions on encara no hi ha acord”. “Remarcaria que s’inclou explícitament un compromís reforçat per avançar el més ràpid possible un cop la Comissió posi sobre la taula el procés legislatiu que culmini amb la negociació d’un text el 2023”, ha subratllat.

L’escrit publicat aquest dimarts destaca que la posada en marxa d’unes regles fiscals és “crucial” per garantir la sostenibilitat de les finances públiques. En aquest sentit, recorda que la Unió Europea encara ha de fer front a la recuperació posterior a la crisi de la covid-19 i que, per encarar-la, cal impulsar “reformes ambicioses i inversions substancials”.

Pel que fa a les qüestions on encara hi ha més disparitat d’opinions, els ministres de finances han demanat a la Comissió una major concreció. Així, també exigeixen requisits per aquells estats membres que presenten una situació fiscal estable, un disseny adequat i quantitatiu dels objectius, els terminis per aplicar les reformes i el paper que jugaran les recomanacions de la mateixa Comissió un cop es donin a conèixer els plans nacionals.

Els tractats actuals estableixen que el dèficit públic dels governs se situï per sota el 3% del PIB, mentre que el deute públic es mantingui per sota el 60%. Si bé la proposta inicial de la Comissió apunta en aquesta direcció, també obre la porta a assolir aquests objectius a través de normes menys estrictes, horitzons temporals amplis i tenint en comptes les especificitats de cada país.