Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Els economistes reclamen més transparència a les fundacions, que representen el 0,8% del PIB espanyol

ACN Barcelona – El Consell General d’Economistes d’Espanya (CGE) considera que les fundacions privades han de fer un esforç per millorar la seva “transparència”. Segons un estudi difós aquest dimarts […]

Agències 14/06/2022

ACN Barcelona – El Consell General d’Economistes d’Espanya (CGE) considera que les fundacions privades han de fer un esforç per millorar la seva “transparència”. Segons un estudi difós aquest dimarts per l’entitat, aquest braç “social” de l’activitat privada representa avui el 0,8% del PIB estatal, té més de 40 milions de beneficiaris i genera uns 260.000 llocs de treball. Tanmateix, els economistes reclamen més facilitat per accedir a les seves dades financeres i no financeres per tal de millorar la rendició de comptes del sector fundacional. Per fer-ho, proposen una major uniformitat reguladora i que les fundacions hagin de publicar la seva situació financera al registre mercantil com fan les empreses.

“Hi ha unes fundacions perfectes i la majoria compleixen, però tot el que sigui reforçar la imatge de compliment i de transparència el que fa és reforçar a les que ho fan bé, que són la immensa majoria”, ha destacat el president del Consell, Valentí Pich, en roda de premsa.

“Ens interessa a tots reforçar la transparència perquè la societat estigui molt tranquil·la amb aquest tipus de societats i, a més, es bolqui en recolzar-les”, ha ressaltat l’economista abans d’apuntat que aquest model d’entitat ha de seguir viu, ja que permet que el sector privat complementi els serveis públics. Amb més de 9.200 entitats “actives, Espanya és actualment el segon país de la Unió Europea en fundacions, només per darrere d’Alemanya.

Segons les dades analitzades pel CGE, el sector fundacional té avui una base eminentment privada, uns actius de més de 22.000 milions i uns ingressos anuals de prop de 8.000 milions d’euros. De fet, el Consell conclou que el 85% de la seva activitat es realitza amb recursos aliens als pressupostos públics.

<strong>”Centralitzar i professionalitzar”</strong>

Sobre l’esforç per millorar la rendició de comptes d’aquestes entitats, els economistes proposen “actualitzar” i homogeneïtzar les diferents legislacions que afecten aquest àmbit. Així mateix, suggereixen que les fundacions entreguin als registres mercantils o a un altre organisme “centralitzat” la seva informació financera.

D’altra banda, el CGE ressalta que també cal “professionalitzar” aquest àmbit, amb gerents i consells de direcció especialitzats. En aquest sentit, reconeixen que la petita mida de la majoria d’entitats dificulta aquest pas. De fet, les dades del Consell apunten que les fundacions “petites” representen més del 70% del total.

L’informe del CGE ha comptat amb la participació de María Emilia Adán, degana del Col·legi de Registradors d’Espanya, Salvador Marín, director dels Serveis d’Estudis del CGE, Francisco Javier Martínez, president del Registre d’Economistes Docents i Investigadors del CGE, i Francisco Gracia, president d’Economistes Comptables.