Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Els economistes incrementen fins al 4,1% la previsió de creixement d’Espanya el 2022, tres dècimes més

ACN Barcelona – El Consell General d’Economistes (CGE) preveu que el PIB espanyol creixi un 4,1% el 2022, tres dècimes més que en la seva anterior previsió. Tanmateix, retalla les […]

Agències 30/11/2022

ACN Barcelona – El Consell General d’Economistes (CGE) preveu que el PIB espanyol creixi un 4,1% el 2022, tres dècimes més que en la seva anterior previsió. Tanmateix, retalla les perspectives pel 2023, que cauen una dècima i es quedarien en un 0,8%. Segons ha detallat el consell aquest dimecres, l’increment del PIB del segon trimestres ha sigut superior de l’esperat, fet que s’uneix al millor comportament de la inflació. Pels economistes, també ha contribuït que els preus de l’energia i les matèries primeres estiguin “començant a cedir”. Malgrat tot, el CGE avisa que es pot estar “diferint” la contracció econòmica cap al 2023, per aquest fet rebaixen les seves previsions, marcades per una caiguda de la demanda interna i de les exportacions.

Pel que fa a l’atur, l’anàlisi del CGE indica que és probable que es mantingui als nivells actuals fins a finals d’any, al voltant del 12,7%, amb xifres per sota dels tres milions d’aturats. “Tot i això, l’ocupació està donant símptomes d’estancament, i per al 2023 s’espera un increment de la taxa d’atur fins al 13,1%”, indiquen els economistes.

Sobre el consum, el consell indica que “encara no s’ha vist fortament afectat” per la contracció del poder adquisitiu causat per la inflació, fenomen que atribueixen a l’estalvi acumulat durant la pandèmia. Les exportacions reconeixen, de moment tampoc no s’estan veient perjudicades.