Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

El sindicat SATSE es mostra satisfet pel possible augment de places al grau d’infermeria

ACN Barcelona.-El sindicat d’infermeria SATSE de Catalunya ha mostrat la seva satisfacció pel fet que la Generalitat ha “escoltat la petició per ampliar l’oferta de places universitàries d’infermeria per garantir […]

Agències 09/09/2021

ACN Barcelona.-El sindicat d’infermeria SATSE de Catalunya ha mostrat la seva satisfacció pel fet que la Generalitat ha “escoltat la petició per ampliar l’oferta de places universitàries d’infermeria per garantir la salut i seguretat de pacients i ciutadans a través d’una dotació adequada d’infermeres en els centres sanitaris i sociosanitaris”. La consellera d’Universitats, Gemma Geis, va anunciar aquest dimecres que el Govern treballa per augmentar en 600 places el grau d’infermeria a les universitats públiques catalanes. El sindicat alerta, però, que “aquests anuncis, a més de realitzar-los als mitjans de comunicació, s’han de concretar i, en aquest cas, mantenir l’ampliació de l’oferta de places del Grau d’Infermeria durant els cursos vinents”.

Un estudi d’experts elaborat pel sindicat i publicat l’any passat va concloure que hi hauria d’haver un 24% més de places per al primer curs dels estudis universitaris d’infermeria i això s’hauria de mantenir anualment en cada curs de primer de grau, almenys durant cinc anys. La investigació va constatar que mentre s’incrementen de manera gradual les necessitats d’atenció i cures a les que han de donar resposta els professionals sanitaris, Catalunya (igual que la resta de l’Estat) segueix mantenint un dèficit històric i estructural d’infermeres, cosa que provoca que no es pugui atendre de manera òptima i satisfactòria als pacients.Prenent com a base aquest treball d’investigació, SATSE Catalunya es va dirigir als responsables de Sanitat i Educació per plantejar-los aquest augment de places, que permetria “un primer pas per donar resposta a les necessitats de salut de la població”. Malgrat que aquesta ampliació és un “avanç en positiu” queden encara per adequar les condicions laborals i retributives de les infermeres. “Som els més ben formats d’Europa, però els més mal tractats”, sentencien des del sindicat, cosa que pot significar que aquest augment de places sigui “seguir tirant recursos per la finestra formant infermeres que després han d’emigrar per trobar una feina digna, ja que aquí no troben una sortida laboral justa i d’acord a la seva excel·lent qualificació i competències”.En aquest sentit, SATSE Catalunya demana que la iniciativa vagi acompanyada d’un augment de plantilles estables i una millora general de l’entorn de treball dels sanitaris catalans. Finalment, el sindicat subratlla que l’increment progressiu de l’oferta de places de grau d’infermeria era ja una cosa molt necessària abans de la pandèmia de la covid-19 i ara ho és més.