Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El PSOE amplia distància amb el PP fins als 2,3 punts mentre que Podem recula en plena polèmica pel ‘només sí és sí’

ACN Madrid – El PSOE guanyaria les eleccions amb el 32,1% dels vots, un 1,9 més que en l’anterior baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Segons l’enquesta de febrer publicada […]

Agències 17/02/2023

ACN Madrid – El PSOE guanyaria les eleccions amb el 32,1% dels vots, un 1,9 més que en l’anterior baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Segons l’enquesta de febrer publicada aquest divendres, els socialistes ampliarien distància amb el PP situant-se a 2,3 punts. Els populars també creixerien 1,3 punts fins al 29,8%. En plena polèmica per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’, Podem recula 1,5 punts fins a una estimació de vot del 12,7%. Vox es manté igual en el 10%. El baròmetre realitzat entre l’1 i l’11 de febrer té com a rerefons la disputa entre els socis de coalició per la reforma de la norma impulsada pel Ministeri d’Igualtat, una polèmica que, segons el CIS, estaria passant factura a la formació lila.

Pel que fa a les formacions independentistes, totes perden estimació de vot. ERC se situaria en el 2%, dues dècimes menys que al gener, Junts en l’1,1%, tres dècimes menys, i la CUP en el 0,5%, dues dècimes menys.

Cs perd nou dècimes després de les primàries del partit i es queda en el 2% d’estimació de vot. Bildu creix fins a l’1,1%, tres dècimes més, el PNB es manté en el 0,8% i Més País perd dues dècimes situant-se en el 0,7%.

En relació amb els principals partits estatals, el PSOE trenca aquest febrer la tendència dels últims mesos de reducció de la distància amb el principal partit de l’oposició i amplia en sis dècimes la diferència en estimació de vot amb el PP.

<strong>Polèmica pel ‘sí és sí'</strong>

El CIS pregunta als enquestats diverses qüestions relacionades amb la violència de gènere i la igualtat entre homes i dones sense fer referència directament a la llei del ‘només sí és sí’. Una de les preguntes és sobre quin partit creuen que està fent més per donar suport a la igualtat de drets de les dones.

Un 32% creu que Unides Podem és qui fa més seguit del 18,1% que tria el PSOE. Només el 4,6% respon que el PP. Per contra, un 10,2% diu que la formació lila és qui fa menys mentre que el 5,3% sosté que són els socialistes. Sobre la violència de gènere, un 92,8% respon que és un problema preocupant i un 89,7% creu que caldria fer més contra aquesta xacra.

<strong>Valoració de líders</strong>

La líder amb una valoració més alta, sense arribar a l’aprovat, és Yolanda Díaz amb un 4,91. Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo empaten amb un 4,34. Els segueixen Íñigo Errejón amb un 4,02; Inés Arrimadas amb un 3,41 i Santiago Abascal amb un 2,72.