Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

El PSC defensa eliminar les pensions vitalícies a expresidents del Parlament perquè són “un reflex d’altres èpoques”

ACN Barcelona – La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha defensat la proposta dels socialistes per eliminar les pensions vitalícies a expresidents del Parlament i ha assegurat que són “un […]

Agències 13/03/2023

ACN Barcelona – La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha defensat la proposta dels socialistes per eliminar les pensions vitalícies a expresidents del Parlament i ha assegurat que són “un reflex d’altres èpoques”. El PSC ha registrat aquest matí una proposició per modificar la llei que regula les pensions als presidents del Parlament, i que actualment preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l’ha exercit o un mínim de 4 anys. Tortolero ha argumentat que “la ciutadania i la gent del carrer no entenen certs privilegis” i que per tant cal eliminar-los. A més, ha insistit que és una proposta que “no va en contra de ningú ni és per cap cas en concret”.

Durant la roda de premsa Tortolero ha explicat que ahir ja van enviar la seva proposta als altres grups parlamentaris i els ha instat a donar-hi suport. “Fer política útil és ser exemplar”

En ser preguntada per què no s’han plantejat també modificar altres privilegis com les dietes dels diputats, o les pensions que reben els expresidents de la Generalitat, Tortolero s’ha limitat a dir que aquest dilluns han presentat aquesta proposta i que això no tanca la porta a seguir treballant.

La llei actual del 1988, modificada el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l’ha exercit o un mínim de 4 anys. Els socialistes proposen que els expresidents que l’estan cobrant tinguin sis mesos de transició per cobrar el 20% del sou, i que els que estan en procés de jubilació tinguin el mateix termini sigui del 10%.

L’actual norma també preveu que si es moren els presidents o expresidentes del Parlament, el cònjuge vidu cobri una pensió vitalícia equivalent al 50%. I, en el cas de mort del cònjuge vidu, la llei diu que la pensió ha de beneficiar en la mateixa quantia els fills menors fins que arribin a la majoria d’edat. Sobre aquest aspecte, el PSC vol reduir aquesta retribució de pensió de viduïtat al 5% del sou durant 6 mesos per als expresidents vius. La reforma afectaria cinc expresidents vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent.

<strong>Premi a Josep Borrell</strong>

D’altra banda, Tortolero ha recordat que el dia 1 d’abril el PSC entregarà un premi a l’alt representant de la UE, Josep Borrell, pels seus “valors europeus”. El lliurament es farà dues setmanes després que la seva ciutat natal, la Pobla de Segur, hagi votat en una consulta canviar el nom a l’avinguda Josep Borrell, amb el 78% dels vots a favor de la modificació. Sobre aquesta qüestió Tortolero ha assegurat que per als socialistes és “un orgull” que Borrell “comparteixi ideals” amb el PSC i ha remarcat que és “un referent” dins el partit.