Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El premi Sàkharov 2022 creu que l’amenaça nuclear de Putin és “una arma psicològica”

ACN Barcelona – El guanyador del premi Sàkhraov 2022 del Parlament Europeu, Yaroslav Bozhko, creu que l’amenaça nuclear de Rússia forma part d’una estratègia per debilitar mentalment Ucraïna i la […]

Agències 23/02/2023

ACN Barcelona – El guanyador del premi Sàkhraov 2022 del Parlament Europeu, Yaroslav Bozhko, creu que l’amenaça nuclear de Rússia forma part d’una estratègia per debilitar mentalment Ucraïna i la comunitat internacional. “La guerra nuclear és més una arma psicològica que una arma real, i no es pot considerar un cop definitiu”, ha afirmat durant una visita a Barcelona la vigília del primer aniversari del conflicte a l’est d’Europa. Segons Bozhko, la guerra a Ucraïna acabarà en qüestió de “setmanes o inclús mesos”. Bozhko explica que la resposta a la invasió russa tampoc passa pel pacifisme perquè “no és la solució a la política internacional”. Segons ell, en un país sense armament incapaç de defensar-se, un conflicte és “més possible”.

Per poder defensar una idea, “primer cal defensar-la i després cal pensar-hi”, sentencia el premi Sàkhraov.

“Dono validesa a la idea que Rússia vol fer servir la guerra nuclear com una por psicològica”, afirma Bozkho, que argumenta que si un país vol fer servir armes nuclears, “no informa l’enemic per donar l’ oportunitat de preparar-se”. És per això que Bozhko s’imagina més l’avís de Rússia en els últims dies com una arma de negociació per tal que Kíiv i la comunitat internacional cedeixin davant del president rus, Vladímir Putin.