Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

El Prat de Llobregat reinventa el seu banc d’aliments fent que els beneficiaris participin en la seva gestió

ACN El Prat de Llobregat.-El Prat de Llobregat ha reinventat el seu banc d’aliments fent que els seus beneficiaris puguin participar activament en la seva gestió a partir d’un model […]

Agències 14/10/2021

ACN El Prat de Llobregat.-El Prat de Llobregat ha reinventat el seu banc d’aliments fent que els seus beneficiaris puguin participar activament en la seva gestió a partir d’un model de governança cooperativa. Amb l’objectiu de deixar enrere el tradicional model assistencialista, La Botiga, que es com s’ha batejat el projecte, permetrà que els usuaris que ho vulguin siguin un voluntari més durant tres hores al mes. “És un canvi de mirada. Creiem que aquesta col·laboració pot ser l’embrió de molts canvis socials”, destaca Mònica Plana, directora d’ABD, l’empresa gestora. La Botiga rebrà aliments del Banc dels Aliments i de fons europeus, però també productes de proximitat i Km0 del Parc Agrari i reaprofitats per la Fundació Espigoladors.

David Vicioso, tinent d’alcalde d’Acció Social, explica que La Botiga substitueix el Punt Solidari que es va posar en marxa fa 10 anys per distribuir aliments entre les famílies més castigades per la crisi econòmica. Un model “assistencialista” que fa uns tres anys es va decidir canviar per un altre més basat en l’autonomia de les persones i l’autosuficiència alimentària. Amb un banc d’aliments convencional, La Botiga només comparteix l’objectiu de fer arribar aliments als més necessitats. A partir d’aquí, el projecte engegat al Prat de Llobregat incorpora moltes innovacions que volen ser “l’embrió” d’una transformació a “molts nivells”. La innovació més visible és que La Botiga s’ha construït tenint molta cura dels seu aspecte. Mònica Plana, directora d’ABD, l’empresa gestora, explica que van optar per donar-li l’aparença d’un supermercat normal per evitar la sensació de “vergonya” que determinats usuaris poguessin tenir. Així, els veïns seleccionats pels serveis socials poden fer una compra estàndard amb un sistema de punts, anomenats Ricardes, i endur-se els productes que necessitin. La principal innovació però, és que tots els usuaris podran participar en la gestió del projecte. Així, a tots ells se’ls ofereix la possibilitat de treballar un mínim de tres hores al mes a La Botiga. Mònica Plana destaca que amb aquesta feina d’apoderament persegueixen molts objectius, entre ells “incentivar” els usuaris a mobilitzar competències per incorporar-se al mercat de treball, lluitar contra la soledat “no volguda” de moltes persones i ser una “vacuna” contra el racisme i la intolerància fent de La Botiga un punt de trobada de gent molt diferent. Els beneficiaris voluntaris també podran participar, de la mà de la Fundació Espigoladors, un dels socis del projecte, en l’aprofitament de productes agrícoles en camps del parc Agrari que s’incorporaran a La Botiga.