Edició 2096

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de abril del 2024
Edició 2096

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de abril del 2024

El Parlament acusa el TSJC d’ignorar la nova legislació sobre el català a l’escola i rebutja la seva “última ingerència”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Parlament ha acusat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’ignorar la nova legislació sobre el català a l’escola i rebutja la seva “última ingerència”, en referència a una sentència ferma d’aquesta instància que obliga a aplicar el 25% de castellà a una escola de Barcelona. Així consta en el primer punt d’una moció d’ERC que ha estat aprovat amb els vots dels republicans, Junts i els comuns. El PSC, la CUP, Vox, Cs i PP hi han votat en contra. En canvi, socialistes i cupaires sí que han donat suport a un altre punt que constata “la necessitat d’un Pacte Nacional per la Llengua pel reimpuls de la llengua catalana”. Els mateixos partits reclamen incrementar el catàleg de films doblats i subtitulats al català.

La cambra també ha exigit al Govern “reforçar la xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior amb la incorporació de noves càtedres i lectorals de català”. Igualment, vol “major presència de la llengua catalana en l’àmbit dels jocs, videojocs i altres plataformes interactives d’oci, sempre i quan compleixin les condicions necessàries”.

Publicitat

<strong>Malestar per l’actitud del TSJC</strong>

Amb aquesta moció, el Parlament expressa el seu malestar per les recents decisions del TSJC que obliguen algunes escoles catalanes a aplicar el 25% de castellà.

La nova normativa aprovada pel Govern i pel Parlament rebutja l’ús de percentatges en l’ensenyament de les llengües a les aules, però el TSJC argumenta que això “no afecta de forma automàtica” les resolucions judicials prèvies que havien acordat implementar aquest percentatge de forma cautelar. De fet, el mateix TSJC va portar al Tribunal Constitucional la nova legislació, en constatar que la seva vigència impossibilita el compliment de la seva sentència inicial que obligava a aplicar el 25% de castellà a l’escola.

Basant-se en el nou marc normatiu, la Generalitat va donar l’ordre que es deixés d’aplicar el 25% de castellà a les escoles i instituts que ho estaven fent per ordre del TSJC, ja sigui per sentència o per mesures cautelars. Es tracta de 27 centres a tot Catalunya i 48 aules en total.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió