Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

El Museu Egipci de Barcelona participa en un descobriment arqueològic “sense precedents” d’un temple de Ptolomeu I

ACN Barcelona.-El Museu Egipci de Barcelona ha participat en un descobriment arqueològic “sense precedents” d’un temple de Ptolomeu I. La troballa es va localitzar accidentalment l’any 2019 i n’ha format […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Barcelona.-El Museu Egipci de Barcelona ha participat en un descobriment arqueològic “sense precedents” d’un temple de Ptolomeu I. La troballa es va localitzar accidentalment l’any 2019 i n’ha format part l’arqueòloga catalana Mariàngela Taulé. “Trobar les restes d’aquest temple situa l’egiptologia catalana a primera línia”, ha dit l’arqueòloga. Els blocs originals es troben al jaciment arqueològic de Kom el-Akhmar Sharuna, a Egipte, i a Barcelona el Museu Egipci disposa de la reproducció d’una part, on hi ha representada la deessa Hathor i inscripcions de textos jeroglífics amb el nom del faraó Ptolomeu I. Les restes formen part del projecte Sharuna, on hi participa també la Universitat de Tübingen i el Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte.

Les restes daten d’aproximadament l’any 300 a.C, durant el regnat del faraó Ptolomeu I. El conservador del Museu Egipci de Barcelona, Luis Manuel Gonzálvez, ha explicat que són importants pel que fa al nombre de blocs, la seva qualitat artística i els elements que contenen. Així, la troballa ha tret a la llum 60 carreus de pedra calcària de grans dimensions, que han estat recuperats durant dues campanyes d’excavació arqueològica. Segons ha explicat l’arqueòloga Mariàngela Taulé, qui ha participat a la missió, ha explicat en declaracions a l’ACN que la descoberta va ser “accidental”, ja que els va trobar el ministeri de cultura egipci durant l’arranjament d’un canal de regadiu. Això va ser el 2018 i es van trobar set blocs amb cartutxos d’un faraó. A partir va començar l’excavació del jaciment, que destaca perquè permetrà plantejar una proposta de reconstrucció hipotètica del temple que fa dos mil anys es va erigir a la ciutat de Hut-nesut, antic nom de l’actual Sharuna. Els blocs mostren diversos elements arquitectònics, frisos decoratius i importants textos jeroglífics. En aquesta línia, la peça del Museu Egipci de Barcelona correspon a la tercera filera de la paret del temple i mostra una representació de la deessa de l’amor, Hathor, juntament amb textos jeroglífics on s’hi llegeix el nom de Ptolomeu I. De fet, el fet que el bloc inclogui dibuixos de la deessa Hathor “probablement” indica que el temple estava dedicat a aquesta divinitat, ha explicat Gonzálvez. Projecte SharunaLa troballa forma part del projecte Sharuna, que va començar el 2006 i porta aquest nom per la zona on es desenvolupa, a l’Egipte Mitjà. Taulé ha assegurat que aquest projecte d’estudi “tot just comença”.Amb tot, el Museu Egipci de Barcelona té previst fer-ne una exposició més endavant, on s’explicarà la història prèvia de la descoberta i es farà difusió del projecte. A banda de la peça que actualment hi ha al museu, Gonzálvez ha avançat que l’exposició inclourà altres blocs representatius de l’estructura del temple.