Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El Lluçanès posa en marxa la Ruta de la Tòfona amb la visita a una plantació i tastos

ACN Santa Eulàlia de Puig-oriol.-Explicar el cultiu de la tòfona, conèixer les seves qualitats i tastar alguns productes elaborats de forma natural és l’objectiu de la ruta gastronòmica que ha […]

Agències 15/12/2021

ACN Santa Eulàlia de Puig-oriol.-Explicar el cultiu de la tòfona, conèixer les seves qualitats i tastar alguns productes elaborats de forma natural és l’objectiu de la ruta gastronòmica que ha posat en marxa el Lluçanès. Entre les activitats, hi ha una visita guiada a una plantació, un maridatge o un tractament de tofonateràpia en un centre d’estètica. Es tracta d’un producte molt preuat que creix en entorns naturals, però que encara és poc conegut. Una de les impulsores, Clara Busoms, remarca que també es vol ajudar a identificar el que “realment és tòfona” perquè es poden comprar productes amb “sabors a tòfona” que no tenen res a veure amb l’original perquè porten aromes artificials. En un futur es vol ampliar la ruta incorporant restaurants i altres negocis de la zona.

El mes de gener es posarà en marxa la Ruta de la Tòfona al Lluçanès per donar a conèixer les propietats d’aquest producte tan valorat en la gastronomia. Ho faran de la mà dels diferents agents del territori que s’hi dediquen i amb el suport del Consorci del Lluçanès. Una de les activitats estrella és la visita a una plantació, una experiència que encara no s’havia fet mai a comarques centrals. I ofereixen dues modalitats, la familiar, amb opció de tastar productes locals i la visita gourmet, només per a adults, que inclou un tast de tòfona i productes trufats.La seva propietària i impulsora de la ruta, Clara Busoms, explica a l’ACN que l’objectiu no és tant ensenyar com es cull una tòfona, sinó aprendre “què és realment una tòfona i quin sabor tenen els seus elaborats”, detalla. I és que en els darrers anys han vist com els supermercats s’omplien de productes amb aromes artificials de tòfona però que, segons Busoms, “el sabor no té res a veure”. Unes pràctiques, lamenta, que han allunyat el producte a molts consumidors.És per això que la ruta està pensada per persones que tinguin ganes de saber-ne més o per a aquelles que no tinguin coneixements. Amb aquesta filosofia, Busoms i la seva família han obert des del setembre una botiga a la plaça Major de Vic, Blanc et Noir. Fins ara només venien a mercats, però ara han volgut fer un pas més i vendre directament al consumidor. “Som la primera botiga de tòfona a Catalunya directe del productor”, afirma.Dues temporada ben diferenciadesLa producció de tòfona té dues temporades marcades a l’any. La d’estiu, moment en què es cull l’anomenada tòfona blanca (‘tuber aestivum’), que va des de l’1 de maig fins a mitjans d’agost, i la temporada d’hivern, que és quan es cull la tòfona negra (‘tuber melanosporum’) que va des de mitjans de novembre fins a març. Amb la collita, però, no s’acaba el procés perquè també hi ha tot un treball de manteniment del terreny que és indispensable. “Amb la tòfona hi ha molta feina”, explica i posa l’exemple que sovint, d’un quilo de tòfona, només una petita part es podrà vendre al públic perquè molta surt mal madurada o que es culla massa verda. I això fa que el preu sigui sempre més car. Un cop arrencada, la tòfona va perdent aigua i ja no pot seguir madurant.La finca es troba a Santa Eulàlia de Puig-oriol i fa 19 anys que es va posar en marxa. Té les dues varietats, de manera que es pot visitar durant les dues temporades de l’any. Al Lluçanès també hi ha dues rutes agroalimentàries més, com és la de la llet i la del pa.