Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El Govern encarrega un pla per millorar la protecció de sistemes informàtics i digitals a la salut, educació i món local

ACN Barcelona – El Govern ha encarregat a l’Agència de Ciberseguretat una proposta de desplegament d’un programa de protecció dels sistemes informàtics i digitals en l’àmbit de la salut i […]

Agències 14/03/2023

ACN Barcelona – El Govern ha encarregat a l’Agència de Ciberseguretat una proposta de desplegament d’un programa de protecció dels sistemes informàtics i digitals en l’àmbit de la salut i assistencial, l’educació i les universitats, i el món local. Segons ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, l’objectiu és protegir aquests tres espais “prioritaris”. Plaja ha garantit que l’Agència accelerarà el desplegament de mesures estratègiques per “intensificar les tasques i ampliar els perímetres de protecció” d’aquests àmbits per tal de “fer-los més resilients”.

A banda, l’Agència de Ciberseguretat també està treballant en un protocol per als professionals de l’Hospital Clínic i la resta d’hospitals per tal de prevenir estafes o ciberincidents. La mesura arriba deu dies després que l’Hospital Clínic patís un ciberatac. La portaveu del Govern ha explicat que arran de l’atac no es poden descartar eventuals filtracions de dades.

Plaja ha recordat que és difícil preveure amb exactitud quan es culminarà la recuperació dels sistemes perquè va ser un atac “extremadament complex”. De totes maneres ha apuntat que de moment ja gairebé hi ha el 34% dels serveis digitals i informàtics recuperats.

La portaveu del Govern ha volgut destacar “la immediatesa i la diligència extrema” de tots els actors encarregats d’afrontar l’atac i ha assegurat que es va tallar “en temps rècord” els accessos a informació sensible. En aquesta línia, ha assegurat que “el lideratge i la diligència de l’Agència de Ciberseguretat han suposat un abans i un després en com el Govern gestiona aquest tema”. Precisament per això l’executiu fa “una valoració molt positiva” de la gestió de l’incident.