Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El Govern destina 1,9 MEUR a les ADV per assessorar en gestió de plagues i en sistemes alternatius a la lluita química

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat destinar 1,9 milions d’euros a les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) per fer front a les despeses per atendre la convocatòria 2022 d’ajuts al sector […]

Avatar
Agències 07/09/2021

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat destinar 1,9 milions d’euros a les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) per fer front a les despeses per atendre la convocatòria 2022 d’ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal. Cal tenir en compte que l’assessorament en la Gestió Integrada de Plagues i en la utilització de sistemes de lluita alternatius a la lluita química que promouen aquestes agrupacions esdevé un element imprescindible per la prevenció de plagues, malalties i males herbes. Així, les ADV constitueixen una peça clau per assolir els reptes del Pacte Verd europeu, que promou estratègies per restaurar la biodiversitat i un sistema alimentari just, saludable i respectuós amb el medi ambient que insta a reduir l’ús de fitosanitaris químics.

El coneixement i l’assessorament en Gestió Integrada de Plagues són la clau que permet a tots els actors de la cadena alimentaria fer-ne un control sigui sostenible i els productors primaris tenen una necessitat particular d’aquest tipus de serveis. AIxí, l’especialització que requereix la protecció vegetal, amb la introducció constant de noves plagues foranies i la restricció europea d’ús dels productes fitosanitaris, necessita cada dia tècnics amb coneixements profunds i experiència contrastada sobre el territori. El foment de les ADV és una de les prioritats del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en matèria de sanitat vegetal. Actualment n’hi ha 118 de registrades, amb 177 tècnics que assessoren a prop de 23.000 agricultors. Aquests organismes col·laboren amb els serveis de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Cimàtica en el desplegament del Pla anual de vigilància de plagues, principalment de les considerades prioritàries i que requereixen d’un seguiment específic programat com ara el foc bacterià i el virus de la sharka dels fruiters, la flavescència daurada de la vinya, la ‘Halyomorpha halys’ i la recent entrada de la ‘Diabrotica virgifera’ del blat de moro, entre d’altres.Les ADV també col·laboren amb les Estacions d’Avisos en el seguiment de les diferents plagues i malalties i esbrinar els moments més idonis dels tractaments fitosanitaris i en el seguiment i la lluita contra les noves plagues que, a causa de la globalització i el canvi climàtic, s’estan introduint al nostre territori. Aquestes agrupacions participen en els assajos i activitats en comú que realitzen els SSTT i també en col·laboració amb centres de recerca i el sector dins dels programes Fruit.Net i Horta.Net.