Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

El Govern declara La Ricarda del Prat de Llobregat Bé Cultural d’Interès Nacional

ACN Barcelona.-El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Monument Històric La Ricarda, també coneguda com a Casa Gomis, del Prat de Llobregat. La declaració […]

Avatar
Agències 23/03/2021

ACN Barcelona.-El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Monument Històric La Ricarda, també coneguda com a Casa Gomis, del Prat de Llobregat. La declaració inclou delimitar-ne un entorn de protecció i, al mateix temps, preservar diversos béns mobles que formen part del monument. L’edifici, que era una casa unifamiliar, es considera una de les obres cabdals de l’arquitectura moderna a escala internacional. La Ricarda va ser projectada entre el 1949 i el 1956 per l’arquitecte Antoni Bonet Castellana, una de les principals figures del Moviment Modern. Després de tot, es va construir el 1957 a partir d’un encàrrec de la família Gomis-Bertran.

Un dels elements més rellevants de La Ricarda és la seva coberta en volta de grans dimensions, nou metres, sustentada per quatre pilars metàl·lics a cada vèrtex. Aquesta volta és la reinterpretació històrica de la volta catalana, construïda amb criteris moderns. A uns 40 metres de l’edifici es troba la torre de l’aigua, dissenyada també per l’arquitecte Antoni Bonet com a dipòsit d’aigua d’una alçada de 15 metres. Aquest element també s’ha considerat bé cultural d’interès nacional, ja que forma part del projecte de La Ricarda. Quan va projectar l’edifici, Bonet residia a Buenos Aires i per això La Ricarda s’inspira en la ‘casa Oks’, a l’Argentina, i la ‘casa Berlingieri’, a l’Uruguai.