Dissabte, 20 d'agost de 2022 - Edició 1486
La República

El dibuixant Max guanya el primer Premi Finestres de Còmic en Català amb ‘Què’

ACN Barcelona – El dibuixant barceloní Max ha guanyat la primera edició del Premi Finestres de Còmic en Català amb l’obra ‘Què’, segons han anunciat aquest dimarts els responsables del […]

Agències 22/03/2022

ACN Barcelona – El dibuixant barceloní Max ha guanyat la primera edició del Premi Finestres de Còmic en Català amb l’obra ‘Què’, segons han anunciat aquest dimarts els responsables del certamen. El jurat celebra el “retorn” de l’artista al text, amb una obra “reflexiva” i “carregada d’humor intel·ligent”, i amb una narrativa “arrelada als conflictes contemporanis” que “dissecciona” amb “distanciament irònic”. Alhora s’ha atorgat per unanimitat una menció a ‘Aiguagim’, de Marina Sáez, per “l’originalitat, potencial i ànima” de l’obra, pel caràcter “innovador” i per oferir “un nou punt de vista” sobre un col·lectiu “tradicionalment molt estereotipat”.

A ‘Què’ Max “es manté fidel” al camí de “depuració expressiva” i “d’assimilació” de la tradició tant del novè art com d’altres manifestacions culturals. El jurat també ha destacat “l’excel·lència i el virtuosisme gràfic” en una obra amb traç “depurat”, emmarcada dins del “viratge” de l’artista “cap al minimalisme”. Una història que “segueix” el patró clàssic del viatge iniciàtic, però que en “subverteix” les regles amb un to que oscil·la “entre la ironia i l’esperpent”.

Pel que fa a ‘Aiguagim’, el jurat afirma que és el testimoni de les veus “sovint silenciades” de dones que es troben cada dia al vestuari d’una piscina municipal del barri barceloní de Gràcia, dones “d’un temps i una veu que narren la història d’una generació que desapareix”. ‘Aiguagim’ “vol posar en valor” la vellesa i els aspectes que se’n deriven.

Finalment, el jurat ha volgut destacar “l’alta qualitat” del gruix dels 55 treballs que s’han presentat al premi. El guardó que ha rebut Max està dotat amb 25.000 euros i la menció per a Sáez amb 10.000. Les dues obres seran publicades per Editorial Finestres al llarg del 2023.