Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

El Consell General d’Economistes preveu un creixement del 3,9% pel 2022, inferior a les previsions del govern espanyol

|

- Publicitat -

ACN – El Consell General d’Economistes d’Espanya (CGE) preveu que el PIB espanyol creixi un 3,9% el 2022. Segons un informe del seu observatori financer presentat aquest dijous, l’entitat pro-nostica també un increment de l’IPC del 7,1% i una estabilització de l’atur, que se situaria en el 13,2%, tres dècimes menys que al març. Tal com ha apuntat el president del consell, Valentí Pich, encara que el creixement previst sigui superior al de la mitjana de la zona euro, encara no ha recuperat tot allò perdut durant la pandèmia. “És probable que no ho fem fins a finals de l’any que ve, mentre que alguns països com França i Holanda ja ho han fet, i d’altres, com Alemanya o Itàlia, estan en vies de fer-ho durant aquest exercici”, ha destacat.

El passat mes d’abril el govern espanyol ja va retallar les seves previsions de creixement pel 2022, que van passar del 7% al 4,3% en un context d’escalada de preus i tensions geopolítiques per la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.

Publicitat

Pel CGE, aquest panorama complex genera un escenari de “grans incerteses” pel primer quadrimestre del 2022. Així mateix, alerten la persistència de la pandèmia, que ha donat lloc a noves restriccions, especialment a la Xina, i del canvi de la política monetària europea en vista de les elevades taxes d’inflació registrades.

“Aquestes incerteses unides a l’alentiment que ja es venia experimentant des de l’estiu del 2021, estan dificultant el creixement”, apunta l’entitat en el seu darrer informe de la seva omissió financera. L’entitat també alerta del risc que suposa el dèficit estructural de l’economia espanyola i de l’escalada del deute públic, avui per sobre del 110% del PIB.

Les previsions del CGE anticipen un dèficit públic el 2022 per sobre del 5% i una xifra de deute públic superior al 116%. El president de la comissió financera de l’entitat, Antonio Pedraza, ha destacat per la seva part que la situació és “preocupant” pel que fa a les finances públiques.

“El dèficit estructural que tenim del 4% fa necessari un control eficient de la despesa que actualment creix per sobre del PIB. Això contrasta amb les mesures adoptades aquesta setmana en relació amb l’oferta d’ocupació pública. Tot i això, es troben a faltar incentius al sector privat, que en molts casos, sobre totes les pimes, s’han vist molt afectades per l’increment del cost de l’energia i també per l’augment de salaris”, ha apuntat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió