Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El cinema català desembarca al Festival de Màlaga amb més de 40 produccions

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El cinema català se sent com a casa al Festival de cinema de Màlaga, que comença aquest divendres. I no només per la presència de llargmetratges, curts i sèries amb producció o coproducció catalana que es presenten i programen que enguany són més de 40, sinó pels premis que rep any rere any. En aquesta edició es podran veure els nous films d’Elena Trapé, Sílvia Munt, Carlota Subirana o també ’20.000 especies de abejas’, d’Estibaliz Urresola, cinta que li va valdre a Sofía Otero el guardó a la millor interpretació protagonista a la Berlinale. En la 26a edició del certamen en l’àmbit d’indústria, MAFIZ, Catalunya és el territori convidat. Una edició que dedicarà un homenatge a Agustí Villaronga i Carla Simón rebrà el Premi Màlaga Talent.

Directors catalans com Agustí Villaronga, Elena Trapé, Pilar Palomero, Carlos Marqués-Marcet o Carla Simón han estat premiats pels seus treballs amb la Biznaga d’Or en els darrers anys. En aquesta edició, vuit produccions catalanes formen part de la secció oficial. Són ‘Upon Entry’, de Juan Sebastián Vásquez i Alejandro Rojas; ‘Unicorns’, d’Àlex Lora; ‘Sica’, de Carla Subirana; ‘Els encantats’, d’Elena Trapé; ‘Las buenas compañías’, de Sílvia Munt; ‘Una vida no tan simple’, de Félix Viscarret; ‘20.000 especies de abejas’, d’Estibaliz Urresola, i ‘Matria’, d’Álvaro Gago.

Publicitat

Tot i això, també hi ha estrenes fora de competició en el marc de Málaga Premiere Secció Oficial Fora de Concur. En aquest espai es presentaran ‘El cuco’, de Mar Targarona, i ‘Les bones maneres’, de Marta Díaz de Lope Díaz. Com a part de la Sessió especial Cinema Cocina de Málaga Premiere, es presenta ‘Esperant Dalí’, de David Pujol.

<strong>Documental  </strong>

En el terreny del documental, han estat seleccionades en la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals: ‘Remember my name’, d’Elena Molina; ‘Ara la llum cau vertical’, d’Efthymia Zymvragaki; ‘Sonoma (Le film, pas le spectacle)’, d’Albert Pons Cabanes; ‘La singla’, de Paloma Zapata, i ‘Alteritats’, d’Alba Cros i Nora Haddad. 

Així mateix, en el marc dels passis especials es presentaran quatre documentals: ‘Hermano caballo’, de Marcel Barrena; ‘Ilustres Majaras’, de Dita Segura i Carlos López; ‘Unzué: L’últim equip del Juancar’, de Xavi Torres, Santi Padró i Jesús Muñoz, i ‘Dorinico, cómo conseguir un sueño’, de Ricard Peitx.

Per altra banda, a la secció ZonaZine es projectarà ‘L’última nit de Sandra M.’, de Borja de la Vega.

<strong>Curtmetratges</strong>

Pel que fa als curtmetratges, nou produccions catalanes formen part de la Secció Oficial de Curtmetratges de ficció i animació: ‘Tornar a casa’, d’Ariadna Pastor, ‘Tormenta de verano’, de Laura García Alonso; ‘Provocadora’, d’Èlia Lorente; ‘Ahskasha’, de Lara Maltz; ‘Diari d’un operador cinematogràfic’, d’Eric Abad; ‘El matí del Senyor Xifró’, d’Anna Solanas i Marc Riba; ‘Él corrió junto a su camarada’,  de Genís Rigol; ‘Anticlímax’, de Néstor López i Óscar Romero, i ‘La pichona’, de David Montosa

Així mateix, s’han seleccionat sis curtmetratges en la Secció Oficial de Curtmetratges Documentals amb ‘Boja’, d’Anna Fernández de Paco; ‘La muchedumbre reaparecerá siempre’, de Carolina Astudillo; ‘Les més grans’, de Dubi Cano, Mart Codesido, Núria Ubach, Ulrika Andersson; ‘Canta una donzella’, de Max Torres; ‘El bus’, de Sandra Reina i ‘Petges a l’herba’, d’Isaki Lacuesta.

També s’han programat en el marc de ‘Afirmando los derechos de las mujeres’ els curts catalans: ‘Women in the studio’, de Marina Espinach; ‘Na Ribas’, de Ferran Carbonell i i ‘L’autoestima’, de Salvador Simó.

El cinema infantil i juvenil català també estarà present al Festival de Màlaga de la mà d’’Hanna i els homes’, de Lorena Ares, que forma part de la secció ‘Cine para la infancia’.

<strong>Sèries televisives</strong>

Pel que fa a les sèries, com a part de la programació de Pantalla TV s’estrenaran alguns episodis de les produccions catalanes: ‘Selftape’, de Bàrbara Farré; ‘Los pacientes del Doctor García’, de Joan Noguera, i ‘Días mejores’, d’Alejo Flah.

<strong>Homenatge a Agustí Villaronga</strong>

El festival també dedicarà un homenatge a Agustí Villaronga, el 16 de març a l’Auditori del Museu Picasso Màlaga, que inclourà la projecció d’’El ventre del mar’ i es farà un passi especial de ‘Tren d’ombres’ (Pere Portabella – Films 59, Grup Cinema Art) de José Luis Guerín, amb una versió restaurada per la Filmoteca de Catalunya i l’ESCAC.

Així mateix, Carla Simón, directora d’’Alcarràs’, rebrà el Premi Màlaga Talent que reconeix la trajectòria i el talent de cineastes contemporanis. Simón va presentar l’any passat ‘Alcarràs’ al certamen després del seu gran èxit a la Berlinale i va guanyar la Biznaga d’Or per ‘Estiu 1993’. 

<strong>Presència catalana a MAFIZ</strong>

La presència del sector audiovisual català a MAFIZ, l’àrea d’indústria del Festival de Màlaga, serà molt extensa, amb la selecció de projectes i professionals a les seves diferents àrees. Més de 20 projectes catalans han estat seleccionats a les diferents seccions i més de 60 empreses catalanes estaran presents a MAFIZ.

La proposta també inclou l’organització d’una sèrie d’accions per donar a conèixer la cinematografia més recent de Catalunya i els futurs projectes. La delegació, que inclourà una nodrida representació de la indústria audiovisual catalana, estarà encapçalada per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que el 16 de març rebrà la Biznaga de Plata, de mans de Francisco de la Torre, alcalde de Màlaga.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió