Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

El catedràtic de la UPF Arcadi Navarro, Premi d’Honor de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica

ACN Barcelona – El catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro, ha estat guardonat aquest dijous amb el Premi d’Honor de […]

Agències 09/03/2023

ACN Barcelona – El catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro, ha estat guardonat aquest dijous amb el Premi d’Honor de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica. A banda de Navarro també s’ha guardonat Andreu Vilamitjana (CISCO Espanya), Jordi Baylina (Polygon), Jaume Sanpera (Sateliot), Ana Freire (STOP Project i Wisibilízalas), Benito Cerrillo (Vichy Catalan) i Sergi Gistàs (Esteve Pharmaceuticals). A més, el director de ‘Vilaweb’ i “pioner” del periodisme digital, Vicent Partal, ha rebut el Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC, mentre que els impulsors de la Fundació i2CAT, Artur Serra, Sebastià Sallent i Xavier Peiró, han rebut un reconeixement especial.

La 28a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica ha estat aquest vespre el marc de lliurament dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing, Joan Clarke i del Premi d’Honor de La Nit, atorgats conjuntament per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en

Informàtica de Catalunya (COEINF).

Telecos.cat i COEINF també han fet un reconeixement especial al Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center, liderat per Francisco Doblas, i al programa Planeta Net de l’Institut de Ciències Fotòniques, encapçalat per Alastair Cunningham i Guillermo Gerling.

Pel que fa als guardonats, Navarro dirigeix la Fundació Pasqual Maragall i el seu centre de recerca, el Barcelona beta Brain Research Center, i co-dirigeix l’Arxiu Europeu del Genoma-Fenoma (EGA), en col·laboració amb l’Institut Europeu de Bioinformàtica i el Centre de Regulació Genòmica (CGR).

Vilamitjana té més de 25 anys d’experiència al sector IT i el novembre passat va anunciar la implantació d’un Centre de Disseny Avançat de Xips de CISCO a Barcelona per a tota la Unió Europea.

Alhora, el jurat considera que Cerrillo ha estat “clau” en el desenvolupament de negoci d’inLab, el laboratori d’innovació i investigació de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB-UPC).

Amb una trajectòria de 45 anys, Gistàs és un “exemple d’èxit” pel que fa a la introducció de nous sistemes, organització de processos i reconeixement de l’aportació del departament IT dins l’empresa.

Pel que fa a Baylina, Sanpera i Freire, el primer és “un dels auditors en ‘smart contracts’ més respectats del món”. El segon és el fundador de Sateliot, una constel·lació de nanosatèl·lits de baixa òrbita que proveeix de connectivitat IoT tota la superfície de la Terra. Freire, doctora en Informàtica i directora de l’Àrea de Tecnologia de la UPF, lidera el programa Suicide Prevention in Social Platforms (STOP Project), iniciativa multidisciplinar on psicòlegs, psiquiatres i informàtics treballen conjuntament per detectar i estudiar problemes de salut mental a les xarxes socials.

Pioner de la comunicació digital, Partal va crear el 1994 el primer sistema informatiu a Internet dels Països Catalans i de l’estat espanyol anomenat ‘El Temps Online’. El 1995 va fundar amb Assumpció Maresma ‘Infopista’, el primer directori web en llengua catalana que més tard es va transformar en el diari electrònic en català ‘VilaWeb’.

Finalment, el impulsors de la Fundació i2CAT, Sebastià Sallent, Artur Serra i Xavier Peiró, han rebut un reconeixement especial. L’entitat, centre d’investigació i innovació de referència internacional, manté després de dues dècades “el mateix esperit amb que va néixer”, fomentar la recerca en tecnologies digitals de forma col·laborativa i oberta.

La cerimònia ha comptat amb la participació, entre d’altres autoritats, de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i de la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, així com del secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén, de la tinenta d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i del president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Marc Verdaguer.