Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El BCE redueix la compra d’actius antipandèmia i anuncia la fi del programa al març del 2022

ACN Brussel·les.-El Banc Central Europeu (BCE) redueix la compra d’actius sota el programa antipandèmia i ha anunciat la seva fi al març del 2022. En la reunió d’aquest dijous, la […]

Agències 16/12/2021

ACN Brussel·les.-El Banc Central Europeu (BCE) redueix la compra d’actius sota el programa antipandèmia i ha anunciat la seva fi al març del 2022. En la reunió d’aquest dijous, la cúpula de la institució monetària ha acordat que “el progrés en la recuperació econòmica” i l’objectiu d’inflació permeten una reducció progressiva de les compres i la seva “suspensió” a finals del març de l’any que ve. A més, el BCE ha decidit ampliar almenys fins a finals del 2024 l’horitzó de reinversió del programa antipandèmia. D’altra banda, la cúpula del BCE ha decidit mantenir al 0% el tipus d’interès d’operacions principals de finançament, al 0,25% el de facilitat de crèdit i al -0,5% el de facilitat de dipòsit.

Amb aquesta decisió, el BCE avança la retirada dels estímuls davant l’acceleració de la inflació. A canvi de la reducció de les compres d’actius sota el programa antipandèmia, però, la institució monetària ha acordat duplicar fins als 40.000 milions d’euros les compres mensuals del seu programa convencional el segon trimestre de l’any i deixar-les en 30.000 milions el tercer trimestre. Amb aquest moviment, el BCE busca donar ara més protagonisme al seu programa regular de compres. En les seves decisions, el BCE ha apostat per mantenir la flexibilitat davant “l’actual incertesa”. “La flexibilitat continuarà sent un element de la política monetària sempre que les amenaces a la transmissió de la política monetària posin en perill l’assoliment de l’estabilitat de preus”, diu la institució monetària. Sobre els tipus d’interès, que es mantenen en mínims històrics, el BCE insisteix que es mantindran en el nivell actual o inferior fins que la projecció de la inflació sigui del 2%. “Això pot implicar un període transitori en què la inflació estigui moderadament per sobre de l’objectiu”, indica la institució monetària. La inflació a l’eurozona ha escalat fins al 4,9% al novembre.