Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

El BCE alerta d’un possible dèficit de gas a la Unió Europea pel 2023 si la Xina acapara la demanda de GNL

ACN Brussel·les – El Banc Central Europeu (BCE) ha alertat d’un possible dèficit de gas a la Unió Europea de cara el 2023 si la Xina acapara la demanda de […]

Agències 16/02/2023

ACN Brussel·les – El Banc Central Europeu (BCE) ha alertat d’un possible dèficit de gas a la Unió Europea de cara el 2023 si la Xina acapara la demanda de gas natural liquat (GNL), la font d’energia alternativa que han escollit els vint-i-set per substituir el gas rus. En el pitjor dels escenaris, el conjunt dels estats membres es veurien obligats a substituir el GNL per energies alternatives, millorar l’eficiència energètica o implementar “una reducció moderada dels inventaris”, tal com assenyala l’entitat en el seu darrer butlletí econòmic publicat aquest dijous. El banc central, de fet, apunta que, malgrat reduir la dependència de Rússia, la Unió Europea és més vulnerables als canvis de demanda en els mercats globals.

El BCE atribueix aquesta situació als efectes de la guerra d’Ucraïna, que han reduït considerablement les importacions de gas rus a la UE. “A mesura que el gas provinent de Rússia s’ha reduït, la Unió Europea ha mirat cap als mercats de GNL; si bé això ha alleugerit els problemes de subministrament més immediats, també vol dir que els preus i el subministrament a la UE s’han tornat més sensibles als canvis de demanda de la resta del món, en particular de la Xina”, assenyala.

En aquest sentit, el banc central recorda que una recuperació del gegant asiàtic podria limitar l’arribada de gas a la UE al llarg del 2023. “A mesura que la Xina abandoni la seva política de covid zero, és d’esperar que es produeixi un rebot en la demanda de GNL, afegint pressió al mercat global, que a més no preveu grans expansions en la seva capacitat exportadora fins al 2025”, subratlla.

A més, l’organisme presidit per Christine Lagarde recorda la importància que juga la meteorologia en tot plegat. Les temperatures durant el darrer hivern han estat més suaus respecte a anys anteriors, un fet que, segons el BCE, “ha permès estalviar molt més gas del previst”.

Si bé l’entitat també inclou escenaris menys pessimistes -com per exemple que Rússia no talli completament l’aixeta del gas o que la demanda de la Xina es mantingui estable-, apunta que, en el pitjor dels escenaris, el dèficit seria del 9%. Per contra, en un context molt més estable, una situació de dèficit no es donaria.