Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

Desarticulada una organització dedicada al tràfic d’haixix pel Mediterrani establerta a Sant Andreu de la Barca

ACN Sant Andreu de la Barca.-Els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han desarticulat una organització dedicada al tràfic d’haixix pel Mediterrani que estava establerta a Sant […]

Agències 15/12/2021

ACN Sant Andreu de la Barca.-Els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han desarticulat una organització dedicada al tràfic d’haixix pel Mediterrani que estava establerta a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat). La droga arribava per via marítima amb origen Marroc amb l’ús d’embarcacions d’alta velcoitat. Durant l’operació s’han detingut 26 persones i s’han intervingut 1.800 quilos d’haixix i una arma de foc curta amb silenciador. L’origen de l’operació es remunta al 2020, després d’una altra en la que es van detenir 15 persones per la suposada comissió d’un delicte de tràfic de drogues.

Els investigadors van arribar a aquesta altra organització i van poder identificar els seus líders, que operaven des de la clandestinitat. La banda organitzava tant el tràfic de cànnabis per Europa, a mitja escala per obtenir finançament, com la importació de grans partides d’haixix per via marítima. A l’octubre es va dur a terme un operatiu amb mitjans aeris, marítims i terrestres en què es van intervenir 1.800 kg d’haixix a bord d’una embarcació quan pretenia fer un desembarcament de la droga a la costa d’Alacant. Durant l’abordatge de l’embarcació els tripulants van intentar llançar part del carregament al mar però posteriorment els agents el van recuperar.El 30 de novembre es va establir un dispositiu policial en el qual hi van participar més de 200 agents dels tres cossos policials amb el suport de mitjans aeris on es van realitzar 15 entrades i escorcolls a Sant Andreu de la Barca, Vilafranca del Penedès, Castellar del Vallès, Segur de Calafell i Tarragona. Es va intervenir una arma de foc de nou mil·límetres amb un silenciador, 100 kg de cànnabis processat, 2.300 plantes de cànnabis, una embarcació semirígida d’alta velocitat, tres telèfons satèl·lit, onze vehicles i 85.000 euros en efectiu.Després de passar a disposició judicial set dels 26 detinguts van ingressar a presó i la resta va quedar en llibertat amb càrrecs.Els cossos policials han destacat que la investigació posa de manifest que les organitzacions criminals que operen al Camp de Gibraltar tendeixen a establir infraestructures de suport al narcotràfic a la zona de Llevant i Catalunya, probablement per la pressió policial a la zona.