Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Demostren que una punció lumbar permet veure el risc de patir Parkinson i demència amb cossos de Lewy de forma precoç

ACN Barcelona.-Investigadors del Clínic-IDIBAPS i de la Universitat d’Edimburg han demostrat que amb una punció lumbar es pot detectar en persones amb el trastorn de conducta de la son REM […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Barcelona.-Investigadors del Clínic-IDIBAPS i de la Universitat d’Edimburg han demostrat que amb una punció lumbar es pot detectar en persones amb el trastorn de conducta de la son REM un alt risc de desenvolupar Parkinson i demència amb cossos de Lewy temps abans que apareguin els símptomes. L’estudi ha conclòs que la detecció de la proteïna alfa-sinucleïna al líquid cefaloraquidi de persones amb aquest trastorn implica un alt risc de patir aquestes malalties neurodegeneratives. Els investigadors creuen que detectar la presència d’aquesta proteïna de forma precoç permetria fer el diagnòstic en una fase molt primerenca i assajar medicaments contra aquesta proteïna abans que aparegui el tremolor, la rigidesa i la demència.

Segons l’estudi, els pacients amb el trastorn de la son REM que van donar positiu en la prova per detectar l’alfa-sinucleïna van tenir “un altíssim risc” de desenvolupar la malaltia de Parkinson i la demència amb cossos de Lewy. L’alfa-sinucleïna es va detectar fins a 9 anys abans del diagnòstic clínic i patològic de les malalties. “Estem davant d’un marcador molt valuós que ens permet identificar persones que desenvoluparan Parkinson i demència relacionada amb una acumulació de l’alfa-sinucleïna d’una forma molt precoç. Això ens pot servir per dissenyar estratègies terapèutiques que bloquegin la progressió d’aquesta proteïna cap al cervell per evitar l’aparició de demència i Parkinson”, diu l’investigador Alex Iranzo.En persones amb Parkinson i demència amb cossos de Lewy ja s’ha demostrat que, a través d’una tècnica ultrasensible anomenada RT-QuIC, es poden detectar agregats anormals d’alfa-sinucleïna en el líquid cefaloraquidi dels pacients amb una alta sensibilitat. El nou estudi demostra ara que la RT-QuIC és igual de sensible i específica per detectar la proteïna en persones amb el trastorn de la son REM que anys després van desenvolupar Parkinson i demència amb cossos de Lewy.Per a fer l’estudi, es van prendre mostres de líquid cefaloraquidi a través d’una punció lumbar de 52 pacients amb trastorn de la son REM i 40 controls. La prova amb RT-QuIC va ser positiva per al 90% de les persones amb trastorn de la son REM i en un 10% dels controls. A tots els participants se’ls va fer un seguiment de més de set anys. Durant aquest període, un 62% dels pacients van ser diagnosticats de malaltia de Parkinson o demència amb cossos de Lewy, dels quals el 97% havien donat positiu per alfa-sinucleïna a l’inici.”Durant el seguiment, cap de les persones en el grup control va desenvolupar alguna de les malalties, només la van desenvolupar els pacients amb el trastorn de son REM”, explica Alex Iranzo.