Diumenge, 29 de novembre de 2020 - Edició 857
La República

Competència reclama a l’AMB que retiri una licitació de servei d’autobús de més de 600 MEUR

ACN Barcelona.-L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha reclamat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que declari nul o derogui un expedient de contractació per la licitació del servei de […]

Avatar
Agències 15/06/2020

ACN Barcelona.-L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha reclamat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que declari nul o derogui un expedient de contractació per la licitació del servei de bus entre Castelldefels, Gavà, Viladecans i altres municipis per un valor de més de 600 milions d’euros. Segons l’ACCO, la licitació és “altament restrictiva de la competència” i limita “de manera greu la concurrència”. En concret, critica que “no es divideix en lots l’objecte del contracte ni es justifica adequadament aquesta manca de divisió” i que, de fet, es “reuneix en un únic contracte a tres contractes anteriors”, amb una “agregació de diferents objectes contractuals”. L’ACCO també creu que es demana un nivell de solvència massa elevat.

“S’exigeix un nivell de solvència, tant econòmica com tècnica o professional, molt elevat que limita injustificadament el nombre d’operadors que poden participar en la licitació”, assegura Competència. Això, afegeix, “repercuteix negativament sobre el nombre de potencials licitadors i, per tant, en la concurrència en aquesta contractació pública”. D’altra banda, l’ACCO diu que la fórmula prevista per assignar punts “desincentiva de manera significativa la competència” entre els operadors perquè “no atorga tot el rang previst de puntuació i és insensible a diferències significatives en preu entre les diferents propostes presentades”. En aquest sentit, l’ACCO “alerta sobre greus riscos per a la concurrència i la competència” en la licitació, un fet que afegeix pot “incidir directament en l’eficiència en l’aprovisionament públic en qüestió”. Competència, que en altres ocasions ja ha enviat un to d’atenció a l’AMB sobre les seves licitacions, diu que ha vist “millora” en alguns aspectes respecte al passat, però que encara hi ha problemes. La decisió de l’ACCO inicia els tràmits formals per a una futura impugnació de la licitació. L’AMB té un mes per respondre a Competència. A finals de gener, l’ACCO va interposat un recurs contenciós administratiu contra l’acord de l’AMB per la licitació d’un expedient de contractació del servei públic de transport col·lectiu urbà de viatgers de l’Àrea Portuària de Barcelona i a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), amb un pressupost màxim de 1,7 milions d’euros. En aquell cas, es va prendre la decisió després que un requeriment com l’anunciat aquest dilluns no fos resolt.

Relacionats