Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

CCOO Catalunya creu que la proposta de reforma de les pensions “pot fer sostenible i suficient” el sistema

ACN Barcelona – CCOO Catalunya considera que la proposta de reforma de les pensions del govern espanyol “pot fer sostenible i suficient” el sistema de pensions”. En un comunicat han […]

Agències 11/03/2023

ACN Barcelona – CCOO Catalunya considera que la proposta de reforma de les pensions del govern espanyol “pot fer sostenible i suficient” el sistema de pensions”. En un comunicat han assegurat que “la primera impressió és positiva” perquè les mesures plantejades “reforçarien els ingressos” del sistema. Així, assenyalen que l’increment progressiu de les bases màximes de cotització permetria augmentar-les per sobre de la inflació mitjana. A més remarquen que la mesura s’acompanya de la millora del Mecanisme d’Equitat Intergeneracional i d’una quota de solidaritat per aquells salaris que estiguin per sobre de la base màxima. Per això subratllen que “per primera vegada es garantiria així que el sistema de cotització s’ajusti als ingressos reals”.

Pel que fa el període de càlcul, destaquen que el canvi proposat garanteix l’opció d’escollir els millors anys de cotització com en altres sistemes europeus, i creuen que afavoriria especialment les persones treballadores que han patit carreres de cotització més irregulars. El període transitori de prop de 20 anys que es planteja creuen que amplia la possibilitat d’escollir el càlcul més beneficiós, en funció de que esdevingui més profitós calcular en base als darrers 25, o als millors 27 dels darrers 29 anys cotitzats. A banda, valoren positivament les mesures per reduir la bretxa de gènere.

Pel que fa al seguiment periòdic dels efectes de la reforma proposada CCOO Catalunya recorda que el seguiment de l’evolució del sistema de Seguretat Social ha de ser complementari al que es negociï en el marc de la concertació política i social.