Divendres, 26 de febrer de 2021 - Edició 946
La República

Calvet insisteix que la Llei de regulació de lloguer no pot implicar una pèrdua d’ingressos per a petits propietaris

ACN Barcelona.-El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha reiterat que la Llei de la regulació del lloguer d’habitatges no pot suposar una pèrdua d’ingressos per als petits propietaris […]

Avatar
Agències 09/09/2020

ACN Barcelona.-El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha reiterat que la Llei de la regulació del lloguer d’habitatges no pot suposar una pèrdua d’ingressos per als petits propietaris “amb economies familiars modestes” i que compten amb aquests diners per complementar sous, pensions baixes o pagar-se una residència. En un article publicat aquest dimecres a ‘El Nacional’ a poques hores de la votació del text al Parlament, el conseller recorda que “la majoria” dels habitatges de lloguer pertanyen a aquest col·lectiu. D’altra banda, també assenyala que altres propietaris poden renunciar a fer obres de rehabilitació si cobren el mateix que si no ho fan i tem que l’oferta es redueixi i dificulti l’accés dels joves a l’habitatge.

De fet, la protecció als petits propietaris, en especial els que es troben en situació de vulnerabilitat, és un dels aspectes més destacats inclosos a les esmenes que Junts per Catalunya ha presentat a la Llei i que ha originat les negociacions de darrera hora amb el Sindicat de Llogaters. “Es podria donar la paradoxa que amb aquesta llei es veiessin obligats a rebaixar el preu del lloguer inclús a persones i famílies que ingressen més que ells”, apunta Calvet en el seu article.Un altre dels aspectes clau per al conseller és la rehabilitació i que un límit del preu del lloguer desincentivi aquesta pràctica. “Ens hi juguem la seguretat en les instal·lacions, aspectes d’eficiència energètica lligats a l’Agenda verda i sobretot, el benestar dels llogaters en un parc que requereix, justament, d’actuacions de posada al dia importants”, argumenta.Finalment, el titular de Territori i Sostenibilitat adverteix que l’oferta de lloguer es pot reduir i empitjoraria l’accés a l’habitatge els joves, que “sempre són el col·lectiu amb feines més precàries i inestables”, recorda. Per tot plegat, el conseller demana tenir en compte les “realitats diametralment diferents” en un mercat amb molt de pes del petit propietari. Aquests és un aspecte, defensa, que recollia el decret 9/2019 que va aprovar el Govern però que no va superar el tràmit de convalidació al Parlament.En l’article, Calvet proposa, entre d’altres, polítiques actives que també tinguin en compte els baixos salaris i la precarietat laboral, un augment del parc de lloguer protegit de nova construcció en sòls municipals i l’adquisició d’habitatges procedents d’execucions hipotecàries per destinar-los a un ús social, juntament amb mesures fiscals.