Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Brussel·les declara il·legal una ajuda de 900 milions d’euros d’Itàlia a Alitalia

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha declarat aquest divendres il·legal una ajuda de 900 milions d’euros que Itàlia va donar a Alitalia l’any 2017. Després de concloure que aquests diners van […]

Avatar
Agències 10/09/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha declarat aquest divendres il·legal una ajuda de 900 milions d’euros que Itàlia va donar a Alitalia l’any 2017. Després de concloure que aquests diners van donar a Alitalia “un avantatge injust sobre els seus competidors”, l’executiu europeu reclama a Itàlia que els recuperi amb interessos per “restaurar la igualtat de condicions en la indústria de l’aviació europea”. L’ajuda consistia en dos préstecs, un de 600 milios d’euros i un altre de 300 milions d’euros. En aquell moment, Alitalia estava en un procés de fallida especial sota la llei italiana.

L’executiu europeu va obrir l’any 2018 una investigació sobre l’ajuda arran de les queixes d’altres aerolínies que al·legaven que era incompatible amb les normes europees d’ajudes d’estat. Al mateix temps, la Comissió Europea també ha conclòs que la companyia Italia Trasporto Aereo S.p.A. (ITA), creada el 2020, no és el successor econòmic d’Alitalia, amb la qual cosa no haurà de retornar els ajuts il·legals a aquesta última. D’altra banda, l’executiu europeu ha conclòs que la injecció de capital d’1.350 milions d’euros d’Itàlia a ITA sí s’ajusta a les normes.