Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Bildu i ERC presenten una iniciativa al Congrés perquè es faci pública la llista de béns immatriculats per l’Església

ACN Madrid.-ERC i Bildu han registrat conjuntament aquest dimarts al Congrés una proposició no de Llei per reclamar al govern espanyol que faci pública en tres mesos la llista de […]

Avatar
Agències 22/12/2020

ACN Madrid.-ERC i Bildu han registrat conjuntament aquest dimarts al Congrés una proposició no de Llei per reclamar al govern espanyol que faci pública en tres mesos la llista de béns immatriculats per l’Església. També reclama que habiliti els mecanismes oportuns perquè els propietaris legítims d’aquests béns els puguin recuperar. “L’escàndol de les immatriculacions de l’Església Catòlica és una qüestió d’Estat que precisa una solució global”, sostenen” i per tant cal declarar “la nul·litat de totes les immatriculacions per certificació eclesiàstica”.

La iniciativa recorda que l’Església s’ha atribuït 100.000 béns des de 1946 i ara “no hi ha més solució que desfer el que es va fer malament i cancel·lar d’ofici tots els assentaments practicats amb certificació eclesiàstica” perquè “són nuls de ple dret” des de l’entrada en vigor de la Constitució.Segons les dues formacions, cal determinar per llei quins són els criteris per qualificar el patrimoni cultural religiós de domini pública i fer la seva catalogació i registre. La proposta passa, apunten, de declarar nuls de per inconstitucionalitat sobrevinguda els articles que provenen de l’època de la dictadura que subsisteixen a l’ordenament jurídic espanyol i que permeten que l’Església mantingui aquests béns com a propis. Per aquest motiu emplacen el govern espanyol a que “en un termini improrrogable de tres mesos” traslladi al Congrés “el llistat de béns immatriculats per l’Església Catòlica des de 1946 a 2015” i en aquest mateix termini ordeni la cancel·lació de totes les inscripcions fetes per la jerarquia catòlica. A més, volen que en sis mesos el govern activi els mecanismes oportuns perquè els legítims titulars puguin reclamar aquests béns.