Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Associacions de jutges i fiscals anuncien vaga des del 16 de maig si el govern no millora les seves condicions

|

- Publicitat -

ACN Barcelona/Madrid – La majoria d’associacions de jutges i fiscals han mostrat aquest dilluns la seva intenció de convocar una vaga indefinida a partir del 16 de maig, en reivindicació de les seves condicions de treball i per reclamar més inversions a l’administració de justícia. Després de la vaga dels lletrats de l’administració i actualment la dels funcionaris dels jutjats, jutges i fiscals consideren que els pressupostos de l’estat en aquest àmbit són “insuficients” i que dins de l’administració general de l’Estat l’administració de justícia és la “ventafocs”. Les entitats progressistes es podrien adherir a la vaga si la propera reunió del 3 de maig amb el ministeri no dona fruits suficients.

En un comunicat conjunt, totes les associacions asseguren que les càrregues de treball que tenen els tribunals i les fiscalies afecten tant la qualitat i rapidesa de la resposta judicial com la salut de la judicatura i els membres de la fiscalia, i “tot es fia a plans de reforç i a la dedicació de professionals, que no pot ser l’únic remei a la sobrecàrrega i l’elevada litigiositat”.

Publicitat

Després de les reunions mantingudes amb el Ministeri de Justícia els dies 31 de març (les associacions judicials) i el 4 d’abril (les associacions fiscals), les associacions anuncien la seva intenció d’elaborar un calendari de mesures de pressió, davant del “decebedor resultat de les reunions i a la vista dels precedents”. Cal recordar que l’octubre del 2022 i després de mesos de converses, el Ministeri de Justícia va desconvocar “sense explicacions” l’anomenada Mesa de Retribucions, òrgan legalment previst per a la revisió de les retribucions de les carreres judicial i fiscal, tot just uns dies després d’haver-la convocat formalment.

“Aquesta desconvocatòria havia estat precedida de nombroses reunions preparatòries en què, sempre de bona fe, buscàvem construir consensos amb el Ministeri de Justícia, que ja el mes de març del 2022 s’havia compromès a convocar la Mesa per al mes d’octubre d’aquest any”, diu el comunicat. “La mateixa paciència i sentit de responsabilitat que havíem demostrat durant tot aquell període la vam observar després de la desconvocatòria, davant la qual vam reaccionar interposant una demanda per obligar el ministeri a complir la llei”, asseguren. I dues vegades, almenys, durant aquest any 2023, han reclamat al Ministeri de Justícia la convocatòria de la Mesa, sense obtenir resposta, critiquen.

Finalment, durant la vaga dels lletrats de l’administració de justícia, el ministeri va convocar-los a dues reunions al març i l’abril en les quals “no es va produir cap avenç significatiu” més enllà del compromís que la Mesa es convocaria abans del 10 de maig.

Per tot això, les associacions constaten la manca de propostes concretes a les reunions preparatòries celebrades el 31 de març i el 4 d’abril, i la “nul·la garantia que suposa la convocatòria de la Mesa per al dia 3 de maig, atès que, com que l’experiència ens ensenya, es pot desconvocar en qualsevol moment”. Fins i tot, encara que arribi a celebrar-se, consideren que “si no hi ha un veritable propòsit de negociar (que el ministeri encara no ha demostrat) no seria res més que una altra manera de dilatar l’acord i servir d’instrument de propaganda governamental”.

També asseguren que “l’actitud prudent, callada i responsable” que han mantingut des de fa més d’un any i fins ara, “no ha donat cap fruit, sense que ni tan sols se’ns hagi permès parlar directament amb el Ministeri d’Hisenda, que legalment forma part de la Taula”. Per últim, asseguren que tot això es produeix en un “context de sistemàtic i persistent abandonament de l’administració de justícia, que degrada la qualitat de la resposta institucional que, des del sistema judicial, obtenen els ciutadans que acudeixen als tribunals a la recerca de la tutela efectiva dels seus drets”.

Tenint en compte tot això, les associacions de jutges APM, AJFV i FJI, i l’Associació de Fiscals i l’Associació Professional i Independent de Fiscals han anunciat la seva intenció de convocar vaga indefinida a partir del 16 de maig. Per la seva banda, les dues associacions progressistes, Jutges per la Democràcia i la Unió Progressista de Fiscals, comparteixen el diagnòstic i solucions proposades i no descarten adherir-se a la vaga, però primer volen esperar una última reunió amb els ministeris de Justícia i d’Hisenda el proper 3 de maig.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió