Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Aragonès es reunirà amb Mujica, la vicepresidenta d’Uruguai i governadors i alcaldies d’Argentina, Colòmbia i Xile

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, inicia aquest dissabte un viatge a l’Amèrica Llatina, on es reunirà amb l’expresident d’Uruguai Pepe Mujica; o l’actual vicepresidenta, Beatriz […]

Agències 11/03/2023

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, inicia aquest dissabte un viatge a l’Amèrica Llatina, on es reunirà amb l’expresident d’Uruguai Pepe Mujica; o l’actual vicepresidenta, Beatriz Argimón. Aragonès també mantindrà diverses trobades amb representants nacionals, regionals i locals d’Argentina, Colòmbia i Xile. Al viatge l’acompanyarà la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret. En declaracions a la premsa abans de marxar de Barcelona, Serret ha assegurat que la nova delegació de l’executiu al Con Sud serà un “símbol” que representarà un “pas ferm” per reforçar les relacions amb l’Amèrica Llatina. La consellera també ha destacat la importància de l’acord bilateral que signaran la Generalitat i el govern de Buenos Aires.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, <a href=”https://www.acn.cat/new/8e9039b9-2400-4d03-a8cc-4bd97b48a9e6/texts”>inicia aquest dissabte</a> el viatge amb Serret que els portarà a visitar Colòmbia, Argentina, Uruguai i Xile, fins el 21 de març. Aragonès preveu mantenir diversos contactes institucionals amb governs nacionals, regionals i municipals.

El viatge començarà a Colòmbia, on es visitaran projectes de cooperació, pau i drets humans. A Villavicencio, junt amb l’alcalde del municipi, Juan Felipe Harman, visitaran el cementiri i es trobaran amb persones amenaçades durant el conflicte armat, defensores de drets humans que van ser acollides a Catalunya i familiars de les persones desaparegudes pel conflicte a la regió.

A banda de Harman, Aragonès també es reunirà amb el governador de la província de Meta, Juan Guillermo Zuluga. L’endemà, a Bogotà, el president es trobarà amb el president de Jurisdicciones Especiales por la Paz, Roberto Carlos Vidal, i després amb diverses empreses catalanes ubicades a Colòmbia.

La següent parada serà Uruguai, on Aragonès es reunirà e dia 15 amb la intendent de Montevideo, Carolina Cosse; i la vicepresidenta del país, Beatriz Argimón. A Montevideo també es trobarà amb Mujica, president de la República de l’Uruguai entre 2009 i 2014, convertint-se en un dels principals líders de l’esquerra llatinoamericana.

Ja a Argentina, Aragonès i Serret signaran el dia 16 l’acord bilateral de cooperació entre la Generalitat i el govern de la província de Buenos Aires, a la casa del govern de la província. Tot seguit es reuniran amb el governador de la província de Buenos Aires, Axel Kicillof; i visitaran la planta de l’empresa Roca al país. El mateix dia faran una ofrena a l’estàtua de Lluís Companys de la Plaza Catalunya de la capital, inaugurada el 2017.

A Argentina, Aragonès i Serret també es trobaran amb representants del govern del país, com la secretària de Relacions Internacionals, Cecilia Todesca; i el subsecretari de Promoció del Comerç i Inversions, Guillermo Merediz. L’endemà, dia 17, el president i la consellera visitaran el museu de memòria ESMA, i es reuniran amb el secretari de Drets Humans del Govern de l’Argentina, Horacio Pietragallo.

Aragonès i Serret també participaran d’un acte al monument a les víctimes del terrorisme d’estat a Argentina, i es reuniran amb la vídua de Luis Borges, poeta, narrador i assagista argentí. També s’entrevistaran amb María Servini, jutgessa que investiga el franquisme, i assistiran a actes amb l’associació de les Abuelas de la Plaza de Mayo, també a Argentina.

L’agenda continuarà a l’Argentina el dijous 16, on Aragonès inaugurarà la nova delegació del Govern al Con Sud. També participarà de l’acte ‘Argenitna-Catalunya. Drets humans. Una lluita compartida’, juntament amb representants d’entitats per la defensa dels drets civils i polítics. I mantindrà diverses trobades i visites en l’àmbit econòmic.

El viatge finalitzarà a Xile, on visitaran l’empresa Leitat; es trobaran amb l’alcaldessa de Santiago de Xile, Irací Hassler; i visitaran l’estadi Víctor Jara.

<strong>Reforçar les “bones relacions”</strong>

Serret ha remarcat que l’Amèrica Llatina viu actualment una etapa de “progrés” amb “polítiques d’esquerres i transformadores”. Fet que el Govern espera aprofitar per fer “intercanvis” que afavoreixin els interessos mutus. La consellera ha destacat que esperen reforçar les “bones relacions” amb aquests països, i alhora fer intercanvis que serveixin per afavorir els “interessos mutus” i reforçar uns lligams que venen “de molt abans” i que tenen una “llarga trajectòria”.

La titular d’Exterior i Govern Obert ha afegit que també s’enfortiran i teixiran aliances en memòria històrica i democràtica. En aquest sentit, es retran homenatges a persones que han estat un símbol, com ara el polític socialista i revolucionari xilè Salvador Allende, pel 50è aniversari del cop d’estat contra el seu govern; el cantant i compositor xilè Víctor Jara, assassinat per militars el 1973; i l’artista i pintora catalana Roser Bru, exiliada durant el franquisme i morta a Xile el 2021.