Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Albiol veu “sospitós” que fiscalia li demani presó a pocs mesos del 28-M i retreu a Guijarro una imputació urbanística

|

- Publicitat -

ACN Badalona – El candidat del PP a Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha denunciat en un vídeo a la xarxa social Twitter que veu “sospitós” que la fiscalia li demani presó a pocs mesos del 28-M. Alhora ha retret a l’alcalde actual, Rubén Guijarro, que ell també té una investigació judicial pendent, en aquest cas per una qüestió urbanística de quan era regidor d’aquesta cartera a Badalona. “Sembla que l’alcalde socialista de Badalona va donant lliçons sobre mi a les televisions, però ha oblidat que ell ha estat imputat per prevaricació urbanística amb pena de presó d’1 a 4 anys”, ha escrit el popular a Twitter. “Havíem respectat la presumpció d’innocència, a veure què diu ara sobre ell mateix”, ha afegit.

(En aquesta actualització s’inclou més informació de l’escrit de fiscalia contra Albiol)

Publicitat

En declaracions a ‘El Periódico’ Guijarro ha tret ferro a la causa i ha assegurat que n’ha demanat l’arxivament. L’alcalde ha considerat que el seu rival del PP deu tenir “mala consciència” per “enterbolir d’aquesta manera”, i sobre la qüestió judicial ha indicat que es tracta d’una “controvèrsia en un criteri de l’organització”. Alhora ha afegit que “no hi ha escrit d’acusació, ni d’obertura de judici oral, com sí que li passa a ell”, en al·lusió a Albiol. Segons ‘El Periódico’, la investigació judicial contra Guijarro se centra en la tramitació d’uns expedients relatius a l’ús d’uns horts i unes obres presumptament sense permisos a la Serralada Marina, espai natural protegit.

A Albiol la fiscalia li demana dos anys i deu mesos de presó i deu anys d’inhabilitació per permetre la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil sense llicència a la comissaria de la Guàrdia Urbana quan era alcalde de Badalona.

Segons la fiscalia, el 12 juliol del 2012 Vodafone va contactar amb el director de Tecnologies de la Informació del consistori badaloní per instal·lar una antena al Turó d’en Caritg. L’empresa municipal Engestur, presidida per Albiol per ser l’alcalde, era l’encarregada de gestionar aquesta qüestió, revisar el funcionament de les antenes, inspeccionar-les i sancionar les companyies si calia. Tot i això, l’Ajuntament de Badalona mantenia la potestat d’autoritzar la instal·lació de les antenes. A més, Albiol tenia les competències en matèria d’urbanisme, ja que no va designar regidor de la matèria.

Albiol, juntament amb el gerent d’Engestur i el director d’Urbanisme del consistori, va autoritzar, sense resolució expressa per escrit, la instal·lació de l’antena en un lloc que sabien que “no era compatible urbanísticament”, com era la comissaria central de la Guàrdia Urbana. A més, els terrenys només es podien dedicar a usos culturals, cosa que també sabien els tres acusats, diu la fiscalia. Per últim, per instal·lar l’antena calia un permís d’obres majors, que tampoc es va concedir, ja que no es van fer els informes tècnics i jurídics preceptius. Tampoc es va obtenir el permís mediambiental necessari pel perill per a la salut que podien suposar les radiacions. Finalment, el fiscal també recorda que els terrenys eren d’ús públic i, per usar-los de forma privada, calia un concurs públic.

El 19 de juliol es va permetre l’entrada al recinte de la Guàrdia Urbana dels tècnics de Vodafone, que van instal·lar una caseta prefabricada d’uns 23 metres quadrats amb tres antenes a uns 15 metres d’alçada. L’estació telefònica es va activar el 25 de juliol.

Poques setmanes després, entre setembre i octubre del 2012, Movistar també va instal·lar al mateix lloc un camió amb una antena de tres panells de 10 metres d’alçada. També ho va fer sense cap permís per escrit i aquest cop amb el coneixement de les suposades irregularitats per part del regidor de Seguretat Ciutadana, que va rebre queixes per part d’un sindicat policial.

El 21 de desembre es va retirar el grup electrogen que subministrava energia a les antenes de Vodafone, després de les queixes dels guàrdies urbans per l’entrada dels tècnics que havien de reomplir el dipòsit de gasoil. A partir d’aleshores, l’estació telefònica es va connectar a la xarxa elèctrica de la comissaria, sense que la companyia pagués res, consum que s’ha calculat en uns 8.300 euros.

Els dos grups d’antenes van funcionar fins el 2018 i 2019. Es dona la circumstància que arran de les eleccions locals del maig d’aquell any Albiol va deixar de ser alcalde i va ser substituït per la cupaire Dolors Sabater. El nou primer tinent d’alcalde d’Urbanisme, Oriol Lladó, va tenir coneixement de les irregularitats, però, segons la fiscalia “no va fer res eficaç” per sancionar les il·licituds i les van seguir tolerant.

Per tot això, la fiscalia acusa Albiol, Lladó i quatre càrrecs més dels delictes de prevaricació urbanística i ambiental i d’omissió del deure de perseguir delictes. A Albiol i dos càrrecs més els demana dos anys i deu mesos de presó, inhabilitació per a càrrec públic durant deu anys i una multa de 9.000 euros. A Lladó i un altre càrrec els demana un any i mig de presó, inhabilitació durant deu anys i 8.100 euros de multa, mentre que a un tercer acusat li demana un any d’inhabilitació. El ministeri públic també demana que les dues companyies telefòniques paguin prop de 17.500 euros a l’Ajuntament de Badalona per les taxes no pagades, i Vodafone, 8.300 euros més per l’electricitat consumida de la comissaria.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió