Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Toni Albà: “Demano disculpes a les prostitutes”

Sense pèls a la llengua, com ens té acostumats, Toni Albà atén a La República en un cèntric bar de Vilanova i la Geltrú, la seva ciutat natal. Casualitat o […]

Aleix Ramirez Morlans 01/03/2019
L'actor i humorista Toni Albà, en una entrevista a La República / Aleix Ramírez

Sense pèls a la llengua, com ens té acostumats, Toni Albà atén a La República en un cèntric bar de Vilanova i la Geltrú, la seva ciutat natal. Casualitat o no, la conversa es desenvolupa a les portes de l’inici del Carnaval a la capital del Garraf, un temps on la sàtira – un dels elements característics de l’actor i humorista – s’imposa per damunt de tot.

Com has rebut la decisió que ha pres Toni Soler d’apartar-te del Polònia?

Estic bé, però una mica decebut. No pensava pas que per una piulada on no dic noms ni tampoc gènere, s’hagi generat tant rebombori. Si aquesta publicació la faig avui o fa tres setmanes, segur que no hagués passat res.

Em sap greu perquè, partint de la base que cadascú és lliure d’interpretar el que vulgui, estàs supeditat a les deduccions de la gent. Jo he suggerit i alguns ho han rebut com una afirmació, però repeteixo cadascú interpreta el que vol.

La piulada tenia alguna intencionalitat?

No pas. Jo sóc així, no deixo de ser un bufó. Diumenge vaig voler una cosa divertida sobre aquella gent que estaven viatjant cap a Waterloo i després de la minimanifestació tot va agafar una altra magnitud.

Quina és la meva feina? Jugar amb granades i a vegades et poden petar, és a dir, jo faig joc de paraules i coses que esclar que poden molestar. En el cas concret de la piulada que fa referència a Amsterdam, molta gent m’ha trucat per dir-me si estava parlant de les drogues o els camps de tulipes.

Ep! Jo sóc un defensor de les prostitutes i de la seva legalització perquè tenen els seus drets. Haurien de ser tractades com a metgesses de capçalera, elles fan un servei social que no ens imaginem

“A TV3 apareixen tertulians, alguns vinculats a Ciutadans, que no paren de dir-nos nazis o supremacistes. Amb això no passa res”

T’han acomiadat?

Ara mateix només puc dir que la decisió del Toni Soler crec que respon a les pressions de la Corporació Catalana de Mitjans. Minoria Absoluta és una productora amb molts projectes a TV3, a més hi ha por perquè en el context polític actual estan rebent per totes bandes.

En aquest sentit, també vull recordar que a TV3 apareixen tertulians, alguns vinculats a Ciutadans, que no paren de dir-nos nazis o supremacistes. Amb això no passa res i menyspreen més de la meitat de la població de Catalunya.

El teu cas és un atac a la llibertat d’expressió?

Sóc un gran defensor de la llibertat d’expressió i de crítica per damunt de tot. Tothom ha de ser lliure per dir el que vulgui i rebatre-ho tot. Sota el meu criteri es poden utilitzar totes les paraules del diccionari, fins i tot els insults.

Qui no pot insultar? La persona lligada a l’ens públic no, però això entra dins del sentit comú. Els insults hi són, a més els catalans en tenim molts. Quan dic un improperi sempre intento que el riure hi sigui present. A tal d’exemple, les cançons de la Trinca es deia tot sense dir res i tothom ho entenia perfectament.

“Sota el meu criteri es poden utilitzar totes les paraules del diccionari, fins i tot els insults”

Què li diries a la gent, més enllà del rebombori a les xarxes socials, que s’ha enfadat per la teva piulada?

Els hi diria una cosa més senzilla, un ha de llegir bé les paraules. Alguns diuen que jo he dit puta a Inés Arrimadas i d’aquí al que jo he dit es diu deficiència en la comprensió lectora. Hi ha gent que ha escrit sobre el tuit sense haver-lo llegit. Així i tot reconec que la meva és una feina de risc i sempre generes debat, per aquesta raó al cap d’unes hores vaig fer una nova publicació.

Una bona amiga meva em va recomanar que demanés disculpes a la meva manera. Si algú s’ha sentit ofès per les meves paraules, doncs com va dir un personatge Lo siento, me he equivocado y no volverá a ocurrir. Insisteixo, no demano perdó per cap paraula que no hagi dit.

“Reconec que la meva és una feina de risc i sempre generes debat”

És el moment més complicat de la teva carrera professional? Creus que a TV3 i altres espais públics se’t poden tancar portes?

No. Tinc altres feines i no és la primera vegada que pateixo una situació d’aquestes característiques. Em va passar amb la polèmica de la Carmen Machi, ella i nosaltres vam acabar exhaurint les localitats dels nostres teatres.

Jo segueixo amb la meva carrera, ja sigui en la direcció teatral i amunt i avall amb les gires. Al Set de Nit vaig imitar l’Aznar i m’arribaven amenaces de mort a casa per fax, així que imagina’t.

Has parlat amb Inés Arrimadas o algun responsable de Ciutadans?

A TV3, quan va passar allò del poema de la famosa Inés, vaig entrar en directe amb el Carlos Carrizosa i ell va dir que no volia parlar amb la persona que havia insultat la presidenta del seu partit. Aleshores jo li vaig respondre que era ell qui havia interpretat això.

Clar, abans quan comentava el tema de la Trinca, jo he fet la reflexió de la situació que vivim i ara ells estarien a la presó.

T’empenedeixes d’alguna cosa?

Demano disculpes, primer de tot, per les prostitutes. Per culpa meva la gent ha relacionat segons qui amb segons què. També la gent pot pensar que sóc masclista i no ho sóc. La meva parella no li va agradar el tuit perquè estava remenant una merda (violència masclista) que ja està prou impregnada a la societat.

El meu tuit no diu res d’això, però clar pot aparèixer algú que interpreti una cosa i aquí ja entrem a censurar el pensament.


Toni Albà demana no fer boicot al Polònia: “Dona ales als que volen tancar TV3”