Dijous, 4 de març de 2021 - Edició 951
La República

La pinça del PSOE i Comuns a favor d’un tripartit d’esquerres a la Generalitat amb ERC

Illa als republicans: “Si volen donar suport a un govern pel retrobament, benvingut el suport”

Redacció
Redacció 17/01/2021

Illa i l’estratègia del PSOE a la corda fluixa per la nova data electoral

El ministre de Sanitat i candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha expressat que si ERC i comuns “volen donar suport a un govern pel retrobament, benvinguts els suports”. En una entrevista a ‘El País’, Illa ha explicat que la seva proposta per a les eleccions passa pel “retrobament de Catalunya amb ella mateixa i amb la resta d’Espanya” i que aspira a formar un executiu que “l’implementi”. Illa ha insistit que no donarà suport a un executiu que tingui la independència com a objectiu però sí que acceptaria els suports d’ERC i comuns si és “pel retrobament”. Preguntat per si la protecció de la salut obligava a l’ajornament del 14-F, Illa s’ha limitat a dir que aquesta decisió “ja ha estat adoptada pels òrgans competents”.

També ha admès que hauria preferit no dir que Iceta seria el candidat del PSC quan en una entrevista a TVE li van preguntar si ho seria Illa, just el dia abans de ser designat. “Hauria preferit no haver-ho de dir, però aquest anunci no em corresponia fer-lo a mi”, ha argumentat Illa, preguntat si es penedeix d’haver mentit en aquest assumpte. “Qui ho havia de fer era qui havia de ser candidat i va renunciar per generositat, que és Miquel Iceta”, ha dit.

 

Illa assenyala que vol “millorar l’autogovern” de Catalunya més que augmentar-lo i també és partidari de “revisar tot el sistema de finançament”. Assenyala, també, que cal una agenda de retrobada perquè després de 10 anys Catalunya s’ha “empobrit econòmicament” i està “més desprestigiada internacionalment”. Com a exemple, fa referència a l’Agència Europea del Medicament: “Ho teníem tot perquè Barcelona acollís la seva seu i la tensió va fer que es perdés l’oportunitat. És per estirar-se dels cabells”, ha afegit.

 

Pel que fa als indults dels presos independentistes, Illa insisteix que és “obligat” tramitar-los quan hi ha una petició formal i ha dit que les persones afectades “no han de ternir cap privilegi però tampoc cap perjudici per ser qui són”. Les bones perspectives electorals del PSC de cara als pròxims comicis són degudes, segons Illa, per “haver dit sempre la veritat a Catalunya, haver respectat el marc de convivència dels catalans i haver-se mantinguts fidels a un ideari socialdemòcrata”. També hi suma “el molt bon fer de Miquel Iceta”. Preguntat per si el PSC podrà recuperar el vot catalanista, Illa ha dit que creu que sí perquè la seva formació ha estat sempre “inequívocament catalanista”.