Divendres, 26 de febrer de 2021 - Edició 946
La República

ERC espera que el PSC no recorri l’ajornament electoral i el convida a aplicar la “lògica” d’Euskadi i Galícia

Vilalta recorda que l’acord té el consens de la majoria dels partits i critica l’actitud electoralista d’Illa

Avatar
Agències 16/01/2021
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa. Imatge del 16 de novembre de 2020. (Horitzontal)

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, espera que el PSC no presenti cap recurs a l’ajornament de les eleccions i critica la seva actitud “incomprensible” i partidista. Entén que si el ministre de Sanitat i candidat socialista, Salvador Illa, va estar a favor d’ajornar les eleccions a Euskadi i Galícia quan les “dades allà eren menors que l’afectació actual a Catalunya”, per “lògica” ara s’ha de poder garantir la suspensió dels comicis. A més, destaca que es tracta d’un acord que ha rebut “el màxim” consens entre les formacions polítiques i el Govern amb l’objectiu de “preservar i protegir la vida de les persones”. Vilalta ho ha dit a Vinaixa (Garrigues) on ha visitat conreus d’oliveres que han quedat afectats per les nevades.

Vilalta ha celebrat el “consens majoritari” entre els partits polítics per ajornar les eleccions, tot i reconèixer que han “trobat a faltar el PSC”, i en especial al seu candidat i ministre de Salut, Salvador Illa, a qui retreu que hagi anteposat els temes electoralistes per damunt de la salut pública. “No ho entenem i encara s’entén menys que amb les dades que certifiquen aquesta tercera onada no fessin tot el possible per ajornar les eleccions i tinguessin aquesta actitud electoralista”, ha argumentat.

 

De fet, Vilalta ha qualificat Illa de ser “el pitjor ministre de Salut de la Unió Europea”. “Només cal mirar dades, decisions, i desgraciadament aquesta setmana ho hem tornat a comprovar amb aquest posicionament “incomprensible” que ha anteposat criteris partidistes a criteris de salut pública”.

 

Amb tot, ha exigit al PSC que “per responsabilitat” no presenti cap recurs a l’ajornament electoral i recorda que l’acord ha rebut un “màxim consens” de la resta de partits. Del contrari, Vilalta diu que caldria “veure com es pronunciï la Junta Electoral i de com s’analitzi una situació que és incerta i inèdita al nostre país”. Tot i això, creu que si es van suspendre les eleccions a Euskadi i Galícia, “per lògica” s’han de poder suspendre a Catalunya.

 

Finalment, ha Vilalta ha recordat al partit socialista que ERC és el partit que “més ganes té d’anar a les eleccions”, ja que les enquestes els fan guanyadors. “Però justament això va d’anteposar criteris epidemiològics i de salut i, per responsabilitat, és el que hem fet”, ha afegit.

 

En aquest sentit, Vilalta ha defensat el 30 de maig com la “millor data possible” per a celebrar les eleccions. Ha valorat que en aquesta data es preveu que hi hagi una certa immunitat comunitària, com a resultat del procés de vacunació, i que també dona temps de passar un possible repunt de casos que es puguin donar degut a la Setmana Santa, a més a més del bon temps que ajuda a “contenir el virus”.