Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Trias ‘sospita’ que Hereu usa ‘il·legalment’ les dades dels votants en la consulta de la Diagonal

La polèmica per la consulta de la Diagonal de Barcelona no ha acabat. Un dia abans que el govern de l’alcalde Jordi Hereu presenti el seu informe sobre la votació al Ple, CiU i el seu líder a Barcelona, Xavier Trias, ha denunciat les ‘serioses sospites’ de que Hereu pot estar utilitzant i ‘explotant’ les dades dels participants en la consulta. El convergent assegura que el govern remena i dóna dades estadístiques impossibles de saber si no es relacionen les dades del votant amb l’opció que va triar. ‘Això és transgredir la legalitat’, ha dit amenaçant de ‘prendre mesures legals’ si es confirma després de demanar explicacions a Hereu. Després de la denúncia, el PP també ha reclamat explicacions.

Redacció
Redacció 27/05/2010

Guerra oberta, de nou, contra Hereu per la consulta de la Diagonal. CiU ha denunciat públicament aquest dijous al matí que l’executiu municipal ‘podria haver transgredit la legalitat’. Segons han explicat, les mesures de seguretat previstes ‘havien de garantir’ que en cap moment es pogués conèixer la identitat i el sentit del vot dels ciutadans, però sí dades estadístiques que permetessin distribuir als participants en grups en funció del seu barri, la seva edat o el seu sexe. Però ara, segons CiU, a l’informe que el govern presenta divendres al Ple, s’inclou també el creuament d’aquestes dades amb l’opció escollida en la consulta. Trias ha denunciat que, vistes les estadístiques que estan oferint, CiU creu que s’està tenint accés al codi postal i el barri, la data de naixement, el sexe, i també el sentit del vot de cada participant, i per això consideren que és molt fàcil conèixer l’opció escollida per cada persona. ‘Creiem que això s’està fent així perquè sinó és impossible que es donin aquestes dades que està donant l’ajuntament’, ha explicat Trias. El regidor de CiU, Joaquim Forn, ha denunciat que ‘amb aquestes dades és possible identificar les persones; amb la data de naixement, el gènere i el barri és absolutament factible saber qui ha votat una determinada opció’.

Pel líder municipal de CiU, aquesta circumstància ‘crea una situació gravíssima en un sistema democràtic, perquè això ho fan altres sistemes dictatorials’. ‘Un sistema democràtic de cap manera pot transgredir la intimitat i la llibertat de les persones’, ha dit en to ferm i mostrant-se ‘amoïnat i preocupat’. Trias, però, ha centrat l’atenció sobretot en l’ús que se’n pugui fer, i ha dit que el més greu ‘no és només que hi hagi aquestes dades, sinó que s’ha entrat a explotar aquestes dades’. En aquest sentit, ha apuntat que ‘hi ha quatre persones que saben que això s’està explotant i que s’està fent: l’alcalde, l’exgerent d’Administració Electrònica Pilar Conesa, el secretari, i el regidor de Regim Interior i Urbanisme Ramón García Bragado’. Per això Trias ha demanat directament a Hereu que ‘aclareixi’ divendres al Ple ‘si ho sabien els auditors, qui pren la decisió d’explotar aquestes dades, qui pren la decisió d’ocultar-ho quan demanem que se’ns expliqui, qui decideix aquest creuament de dades, quin ús se’n fa i perquè es fa això’.

Trias ha advertit també que ‘no pensem deixar el tema fins que es donin les explicacions oportunes’ i ha amenaçat de ‘prendre les mesures legals pertinents’ si es confirmen les seves sospites. ‘Estan cometent errors d’una manera compulsiva i, a més, ho expliquen’, ha sentenciat el convergent.

El PP tampoc ho veu clar

Por després que CiU hagi fet aquesta denúncia, el líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha explicat que, des del seu punt de vista, ‘hi ha molts dubtes sobre si es pot saber què ha votat cada ciutadà’. En aquest sentit, i seguint l’estela de CiU, el popular ha reclamat al govern d’Hereu que expliqui ‘què va fer per impedir la fragilitat del sistema de la votació, perquè és evident que no ho va aconseguir’. Sobre aquest mateix tema, Fernández Díaz ha recordat que ‘cal exigir la renúncia de l’alcalde’, perquè no veu suficient ‘que se li doni una clatellada’. ‘Li hem de donar una garrotada’, ha conclòs el popular.