Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Sant Pere de Torelló també es declara municipi ‘exclòs’ de la Constitució

L’Ajuntament de Sant Pere de Torelló és el tercer municipi en declarar-se ‘moralment exclòs’ de la Constitució espanyola, ‘com un gest conscient d’afirmació nacional i democràtica en resposta a una sentència humiliant’ i argumentant que la resolució comporta una ‘ruptura del pacte constitucional’. En un ple celebrat aquest dilluns al vespre, Sant Pere de Torelló ha adoptat l’acord per unanimitat per denunciar que la sentència del TC espanyol sobre l’Estatut ‘no ha respectat la voluntat del poble’. Aquest dilluns tots els grups municipals del Port de la Selva (Alt Empordà) van declarar el municipi ‘moralment exclòs’ de la carta magna espanyola, exemple que al vespre també va seguir el consistori de Vilafranca de Penedès.

Redacció
Redacció 07/07/2010

En el ple d’aquest dilluns al vespre, el govern municipal –encapçalat per l’alcalde, delegat del Govern a les comarques centrals i portaveu de Decidim.cat, Jordi Fàbrega- va aprovar un text que definia la decisió del Constitucional ‘no democràticament admissible’ i qualifica l’alt tribunal com un ‘òrgan caducat, provisional i bloquejat’ a la seva renovació ‘davant fets evidents com la defunció d’alguns dels seus magistrats’.

Així mateix, el consistori –format per deu regidors d’EPM i un del CiU- considera que no ‘s’ha respectat la voluntat del poble de Catalunya’, quan el 18 de juny l’any 2006 va aprovar el text en referèndum. En el text també es denuncia la ‘diferència de tracte’ del TC respecte diferents estatuts d’altres comunitats autònomes amb punts ‘exactament iguals’ que els que conté l’Estatut.

Per tot això, els grups de l’Ajuntament creuen que aquests fets han desembocat a ‘una ruptura del pacte constitucional i de la via autonomista’ i demanen ‘obrir nous camins’ mitjançant les consultes independentistes.

Per últim, el consistori també ha mostrat el seu suport a la manifestació del pròxim 10 de juliol a Barcelona i ha fet una crida la ciutadania a sumar-se a la mobilització. Així mateix, també ha dit que subscriu els acords que es prenguin de ‘manera majoritària’ al Parlament de Catalunya en sessió monogràfica prevista per als pròxims dies i ha volgut deixar clar que ‘la política municipal és l’element essencial de la construcció nacional i que, aquesta, només es pot basar en la lliure determinació del poble que la configura’.