Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Ridao repta Duran a aclarir si pactarà amb Rajoy després que hagi proposat intensificar el castellà a les escoles

El cap de llista d’ERC a les eleccions generals i portaveu al Parlament de Catalunya, Joan Ridao, ha alertat que la proposta que ha fet aquest cap de setmana el candidat popular, Mariano Rajoy, sobre elaborar una llei que garanteixi l’ús del castellà a tot el sistema educatiu espanyol, és un ‘atac contra el nostre model educatiu’. El republicà ha afegit que és una ‘obscenitat’ i un ‘embrió d’un model de segregació lingüística’, i que només li servirà per ‘esgarrapar vots del sector ultra’. Davant d’això, ha reptat el candidat per CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, a pronunciar-se sobre si, després d’aquesta proposta, encara donaria suport a Rajoy per governar a l’estat espanyol.

Redacció 20/11/2007

Joan Ridao ha considerat que la proposta que ha fet Mariano Rajoy, en cas que guanyi les eleccions, és una ‘ofensiva suposadament a favor del castellà’, però que ‘en realitat és un atac contra el català, el catalanisme i Catalunya, que va en contra del nostre model educatiu’. Ridao ha qualificat la proposta popular d”autèntica obscenitat’, amb la qual el PP només vol ‘esgarrapar un grapat de vots del sector ultra, falsejant la realitat’ i fent creure que ‘hi ha persecució i que el castellà està sota mínims’.

El republicà ha afirmat que ‘cal parar els peus al PP’ ja que aquest no és només ‘un nou episodi del PP que va en contra del català, com ha demostrat amb l’Estatut, sinó l’embrió d’un model de segregació lingüística i de divisió i confrontació a Catalunya’.

Davant d’aquesta situació, el portaveu d’ERC ha reptat Duran que es pronunciï ara si descarta o no aliances amb el PP després de les eleccions generals. ‘Què farà si a Rajoy li falta un sol vot?’, s’ha preguntat.

Ridao ha recordat que des del 1983 el model educatiu a Catalunya és un ‘model de consens, que no ha portat problemes i que està avalat pel Tribunal Constitucional’. També ha dit que el català és la llengua més feble, la que ha estat ‘perseguida durant anys’, i que ‘s’ha demostrat científicament que el model d’immersió lingüística català ha assegurat la plena competència lingüística en català i castellà de tots els alumnes’.

Crítiques al govern espanyol

D’altra banda, Ridao també s’ha referit a les declaracions del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, d’aquest cap de setmana a Màlaga, que ha qualificat d”ofensives’. ‘No només és ofensiu que Zapatero hagi menyspreat la petició de dimissió de la ministra per part del Parlament, sinó que a més continuï blindant algú que només ha demostrat incompetència’.

El republicà ha criticat que la ministra es mostrés el diumenge ‘com a víctima del PP’, quan en realitat, ha considerat, ‘és víctima de la seva pròpia incompetència’. I ha afegit que Álvarez és ‘un llast i la rèmora per Zapatero i pel seu govern’. ‘La seva patètica resistència a dimitir tindrà conseqüències electorals’, ha continuat. ‘No sé si Zapatero sortirà ‘partío o doblao’, però no li sortirà gratis perquè el poble de Catalunya en pren nota’, ha conclòs, tot utilitzant a les mateixes paraules que va fer servir la ministra a Màlaga.

A més, ha exigit Zapatero que atengui el ‘clam’ de dimissió de la ministra per part del Parlament de Catalunya, ja que ve ‘avalat per una amplíssima majoria’, i que encara que aquesta institució no té la competència per a fer-ho complir, sí que el president ‘hauria de tenir una obligació moral’.

Reunió de la Permanent Nacional d’ERC

Ridao ha fet aquestes declaracions aquest dilluns al migdia, en la roda de premsa posterior a la reunió de la Permanent Nacional del partit, a la qual també han assistit els càrrecs republicans al Govern, és a dir, consellers i secretaris generals. Aquesta reunió és una de les reunions periòdiques d’aquest tipus per millorar la comunicació amb la militància i coordinar els càrrecs del Govern amb el partit, tal com la direcció d’ERC va decidir després de la celebració de la Conferència Nacional, el passat 20 d’octubre.

Els objectius concrets, segons ha explicat Ridao, són els de ‘millorar la informació sobre l’acció de Govern a la militància’, ‘accentuar la presència al territori dels càrrecs’ republicans i coordinar les tasques del partit amb les dels càrrecs al Govern, a més de millorar la formació dels militants i millorar la canalització de la informació interna a la militància.

A la reunió d’aquest dilluns han assistit tots els càrrecs excepte el conseller de Governació i Administracions Públiques, i secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, i el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.