Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Rajoy defensa la ‘plena vigència’ de la Constitució espanyola

El president del PP, Mariano Rajoy, ha acusat aquest diumenge el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d’haver ‘enganyat’ a tothom amb l’Estatut, que ara ho farà amb la interpretació, i de ‘jugar amb l’Estat com si fos un mecano’. En la que ha estat la seva primera visita a Catalunya des que es va fer pública la sentència del TC sobre l’Estatut, Rajoy no ha fet cap referència a la manifestació del 10J, ha dit que Zapatero actua ‘com a aprenent de bruixot’ i ha defensat la ‘plena vigència’ de la Constitució.

Redacció
Redacció 19/07/2010

Rajoy ha tancat aquest diumenge l’Escola d’Estiu del PP en un discurs molt marcadament econòmic i en el qual no ha parlat fins als minuts finals sobre l’Estatut en la que ha estat la seva primera visita a Catalunya des de la sentència del Tribunal Constitucional. Un fet que no ha passat inadvertit per a la presidenta dels populars a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ha destacat que Rajoy ‘sempre està a Catalunya’ mentre ‘Zapatero no s’atreveix a posar-hi un peu’.

El president del PP no ha fet cap referència a la manifestació multitudinària de la setmana passada pels carrers de Barcelona i, a l’hora de parlar de l’Estatut, ha centrat les seves crítiques en el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a qui ha acusat d’haver fet una ‘història d’enganys’ en el procés de l’Estatut, primer prometent que aprovaria el que sortís del Parlament de Catalunya, després ‘enganyant’ tant el PSC com CiU, i posteriorment ‘dient a tothom que l’Estatut era constitucional i estava net com una patena’.

A punt un ‘nou engany’

Ara, ha avisat Rajoy, Zapatero està ‘en situació de perpetrar un nou engany’: ‘ens anuncia no sabem què per interpretar ell, ell diu que interpretarà, la sentència del TC’. Rajoy ha acusat el president espanyol de ‘jugar amb l’Estat com si fos un mecano’. ‘Se situa fora del límit del camp de joc i hauria d’haver après que qui actua com a aprenent de bruixot acaba generant massa problemes a la resta’, ha afegit.

Rajoy ha defensat la ‘plena vigència’ de la Constitució, amb la qual ‘s’ha produït l’etapa de major benestar de la història d’Espanya i la de més descentralització política’. Per Rajoy, la Constitució ‘significa concòrdia’ i ‘grans consensos’, i ara ha apel·lat a ‘actuar amb molta prudència, molta responsabilitat i molt de sentit d’estat’, en lloc d’actuar a ‘curt termini’.

Rajoy ha refermat la seva aposta per la Constitució del 78 en un moment en què el PSC i el president de la Generalitat, José Montilla, han apostat per abordar el debat de la reforma constitucional, tot i admetent que ara aquesta opció no és possible.